zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Секс = оргазъм!?



Секс = оргазъм!?

Сексуалната дисфункция е колкото мъжки, толкова и женски проблем.

здраве.bg

Липсата на оргазъм при жената и преждевременната еякулация при мъжа са сред най-честите й прояви.
Знаете клишето за жената, която е толкова отегчена по време на секс, че си прави списък на покупките, докато се люби с партньора си...

Дженифър и Лора Берман се срещат непрекъснато с такива жени и твърдят, че става въпрос за разочарование, а не за досада. “Днес разговарях с една жена за потиснатото й либидо, което е следствие от неспособността й да стигне до оргазъм”, казва Лора Берман, доктор по психология, която заедно със сестра си – Дженифър Берман, уролог, са основателки на клиника за лечение на урологични и сексуални проблеми при жените. “Тъй като тази жена не може да получи оргазъм, сексът за нея е разочарование. Тя чувства безнадеждност по отношение на сексуалния си живот. Партньорът усеща нейното отдръпване и се чувства отхвърлен, а това го дразни. От това страда интимността – мъжът проявява по-малко интимност, защото има по-малко секс, а жената има по-малко желание за секс, защото интимността е по-малко.”

Признаването на сексуалната дисфункция като проблем е сред най-обсъжданите теми в последните години. Но с цялото внимание върху Виагра и проблемите с простатата при мъжете, повечето хора вероятно не биха предположили дори, че от сексуална дисфункция страдат повече жени, отколкото мъже.

Според материал, публикуван в Journal of the American Medical Association, 43% от жените имат някаква форма на затруднение на сексуалната функция срещу 31% от мъжете. Освен това, женската сексуалност винаги е била поставяна на второ място след мъжката.

Преди Виагра медицината правеше какво ли не - от инжекции до имплантанти за подпомагане на ерекцията при мъжете, докато сексуалната дисфункция при жените беше почти изключително третирана като психически проблем. “На жените често им беше казвано, че всичко е в главата им и просто имат нужда от спокойствие”, коментира Лора Берман.

Двете сестри искат да променят това разбиране, като налагат нова концепция за женската...

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    секс и здраве    психология    заболявания    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.