zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Секс = оргазъм!?



Секс = оргазъм!?

Сексуалната дисфункция е колкото мъжки, толкова и женски проблем.

здраве.bg

... сексуалност, взимаща под внимание не само психиката, но и физиологията. Те настояват медицинската общност да признае, че сексуалната дисфункция при жените е проблем, който има също и физиологични, освен психологически компоненти.
“Сексуалната дисфункция при жените е проблем, който може да се отрази на общото състояние на жената”, казва Дженифър Берман. Освен това причината за този проблем не се крие в едно-единствено нещо.

Статия, публикувана неотдавна в сп. Journal of Urology дефинира сексуалната дисфункция при жените като състояние, което включва различни затруднения - например пълна липса на сексуално желание, което причинява нещастие; неспособност на гениталната област да се овлажни достатъчно; затруднение да се достигне до оргазъм, дори при достатъчно стимулация; постоянна болка, съпътстваща половия акт. “Ние се срещаме с жени от 20 до над 70-годишна възраст, с най-различни сексуални проблеми и повечето от тях имат както емоционална, така и медицинска причина”, казва Лора Берман.

Физическите причини за сексуалната дисфункция при жените могат да се коренят в наличието на ниски нива на тестостерон или естроген в кръвта, прекъснати нервни връзки вследствие на операция на таза, използване на различни медикаменти като антихистамини или антидепресанти. Психологическите фактори, добавя психоложката, могат да включват депресия, проблеми във взаимоотношенията с партньора или негативни сексуални преживявания в миналото.

Понастоящем двете сестри проучват по какъв начин мозъкът отговаря на сексуалното възбуждане, опитват се да открият онази точка, където тялото и психиката се срещат. И въпреки че тепърва предстои проблемът да бъде изследван в дълбочина, самото признаване на съществуването на сексуална дисфункция при жените, е вече голям напредък.

“Жените вече се чувстват много по-комфортно да търсят помощ за сексуалните си проблеми при специалист и могат трудно да бъдат отпратени в къщи с препоръка да изпият чаша вино. Днес те държат на сексуалността си много...

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    секс и здраве    психология    заболявания    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.