zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Късната вечеря = нощна катастрофаКъсната вечеря = нощна катастрофа

dieti.info
четете още в dieti.info


Почти всеки знае поговорката, която ни съветва: “Вечерята дай на своя враг”. Специалистите също винаги подчертават, че обилната вечеря преди сън е изключително вредна и е пряк път към различни заболявания.

Предназначението на храната на първо място е да дава “строителен материал” за нашите тъкани и да снабдява организма с енергия.

За съжаление в менюто ни днес преобладават лесно усвояваните въглехидрати. Те бързо се разграждат и повишават нивото на кръвната захар.

Ако след хранене човек се движи (при това активно), тази “захар” се усвоява от мускулите. Но ако след обилна вечеря си легнем, “заспиват” и мускулите, т.е. глюкозата постъпва в черния дроб, където се превръща в мазнини. Те се наслагват по различни места, но най-лошото - предизвикват затлъстяване дори на вътрешните органи. След това лесно възникват заболявания като захарен диабет, хипертония, атеросклероза.

Работейки, обръщаме твърде малко внимание на диетата си. Сутрин не ни се яде или не ни остава време. Обядът също не е от пълноценна за организма храна, но пък, прибирайки се вечер, най-после се нахранваме до насита. След което веднага заспиваме. Това обаче означава, че дванадесетопръстникът, в който има твърде много храна, вече не произвежда веществата, необходими за придвижването й по стомашно-чревния тракт. Така вечерята остава с нас до сутринта!

Дванадесетопръстникът “спи”, но в останалите органи е възникнал проблем - храната подава сигнал на жлъчката, че тя трябва да започне изработването на секрет за преработката на храната. Събужда се и задстомашната жлеза, която започва да произвежда ферменти, разграждащи белтъчините, мазнините и въглехидратите. Така късната вечеря води и до лош сън.

Затова е много важно да знаем какво да ядем преди сън.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    заболявания    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.