zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Холестеролът



здраве.bg

Мазнините (на латински ­ липиди) представляват химически херогенна смес от вещества. Общото за тях е това, че са неразтворими във вода, а се разтварят добре в органични разтворители (спирт, етер).

Към тази група химични съединения спада и холестеролът. Тъй като той е неразтворим във вода (а кръвта е с голямо водно съдържание), за да се транспортира в организма, холестеролът образува комплекси със специални протеини (белтъци) в кръвната плазма. Тези протеини обгръщат мастните капки, съставени от холестерол, и така образуваните комплекси вече са водноразтворими, т.е. могат да бъдат транспортирани.

Комплексите от холестерол и протеини в кръвта се наричат липопротеини. Те са различни в зависимост от химичният си състав. Затова има и различни "видове" холестерол.

Така нареченият "лош" холестерол представлява липопротеини с ниска плътност ­ LDL холестерол (от английски low density lipoproteins). Тези липопротеини пренасят холестерола, произведен в черния дроб, от кръвта до всички тъкани.

"Добрият холестерол"

представлява липопротеини с висока плътност ­ HDL холестерол (от английски high density lipoproteins), които пренасят холестерола от тъканите обратно в черния дроб.

Холестеролът е един от основните рискови фактори за развитие на сърдечно-съдови заболявания, а те са основен дял от заболяванията на възрастното население във всички страни включително и у нас, като представляват основна причина за смъртността през последните десетилетия. В България те предизвикват 62­65 % от общата смъртност на населението. Най-честите форми на сърдечно-съдовите болести са исхемична болест на сърцето, мозъчно-съдова болест и високо кръвно налягане.

У нас особено висока е смъртността от мозъчен инсулт, като според неговата честота нашата страна се нарежда на 5-то място в света.
В основата на сърдечно-съдовите болести стои развитието на атеросклеротични плаки, които стесняват или дори запушват една или повече артерии. Това затруднява притока на кръв и кислород до органите....

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    хранене и диети    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.