zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Холестеролът



здраве.bg

... , или каране на колело.

Жените преди менопаузата имат по-ниски нива на "лошия" холестерол в сравнение с мъжете на същата възраст. Това се дължи на женските полови хормони (естрогени), които потискат образуването на "лошия" холестерол. Затова и рискът при тях от сърдечно-съдови заболявания е по-малък.

С настъпването на менопаузата (средно на 50-годишна възраст) спадат нивата на естрогените. Това променя рязко липидния профил на жените. Покачват се нивата на общия и "лошия" холестерол и те се доближават или изравняват с тези на мъжете на същата възраст. Това увеличава рязко рискът от атеросклероза, респективно от сърдечно-съдови заболявания.

Затова на жените, които навлизат в менопаузата, за да се предпазят от повишаване на холестерола и от атеросклероза, се препоръчва заместващо лечение с естрогенни хормони. Съществуват естествени и синтетични естрогени. Синтетичните водят до повишаване на артериалното налягане, което при някои пациенти може да доведе до сърдечно-съдови инциденти. Затова за профилактика на атеросклерозата след менопаузата е за предпочитане да се използват естествени естрогени.

В зависимост от нивото на холестерола в организма лечението е различно. Хората с нормални нива на холестерол в кръвта е желателно да бъдат контролирани през период от 5 години. Пациентите, които са с гранични стойности следва да бъдат контролирани по-често ­ през 1­2 месеца. При рискови нива, наличие на исхемична болест на сърцето или на друг рисков фактор, е нужно да се започне медикаментозно лечение.

Лечение чрез диета се провежда в две степени в зависимост от тежестта на хиперлипидемията и от ефекта от наблюдението. Първата степен на диетата включва следното процентно съотношение на хранителните съставки:
- общо мазнини ­ под 30 % от дневния енергиен прием;
- наситени мастни киселини ­ под 10 % от дневния енергиен прием;
- полиненаситени мастни кисеклини ­ до 10% от дневния енергиен прием;
- мононенаситени мастни киселини ­ 10-15% от дневния енергиен прием;
-...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    хранене и диети    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.