zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Холестеролът



здраве.bg

... да допринесат за неговото допълнително увеличаване. Рибните мазнини са много полезни за намаляване образуването на кръвни тромби, което е от особено значение за намаляване на риска от сърдечен инфаркт и мозъчен инсулт. Те забавят също и нарастването на атеросклеротичните плаки. Доказано е, че консумацията на риба е свързана с по-ниска смъртност от сърдечно-съдови заболявания.

Съдържанието на холестерол в някои продукти е следното: черен дроб (100 г) -­ 333 мг, телешко филе (100 г) -­ 73 мг, сьомга (100 г) -­ 72 мг, пилешки гърди (без кожа 100 г) -­ 73 мг, кашкавал (30 г) -­ 30 мг, масло (1 супена лъжица) ­- 33 мг.

Растителните разтворими влакнини (пектини) могат също да намалят общия холестерол в кръвта.
Растителните храни (плодове, зеленчуци, бобови и зърнени храни, ядки) съдържат много антиоксиданти (витамин Е, витамин С, каротини, флавоноиди), които защитават мастните киселини в клетъчните мембрани от окисление и по този начин намаляват риска от атеросклеротични изменения на кръвоносните съдове. Затова вегетарианците обикновено са с по-ниски нива на общия и "лошия" холестерол, както и с по-високи нива на "добрия" в сравнение с хората, консумиращи месо. Съответно заболеваемостта и смъртността от сърдечно-съдови заболявания при вегетарианците са по-малки.

Затлъстяването и диабетът често са причина за повишаване на общия и "лошия" холестерол и на триглицеридите в кръвта. Храненето играе голяма роля в развитието на тези заболявания. Даже и умерено намаляне на теглото може да понижи увеличените стойности на холестерола и триглицеридите.

Злоупотребата с алкохол намалява нивото на "добрия" холестерол в кръвта.
Хората, които водят заседнал начин на живот, имат по-високи стойности на "лошия" холестерол и по-ниски стойности на "добрия". Физическите упражнения задействат биохимични промени в организма, които повишават нивото на "добрия" и понижават нивото на "лошия". Подхоходящи са всекидневни умерено интензивни упражнения поне по 30 минути като ходене, джогинг...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    хранене и диети    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.