zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Холестеролът



здраве.bg

... за общия холестерол те са 5,22­ 6,20 mmol/l (200­239 mg/dl),
- за LDL-холестерола ­ 3,4­4,1 mmol/l (130­159mg/dl).

Високи стойности
на общия холестерол са над 6,2 mmol/l (240 mg/dl) и на LDL-холестерола над 4,14 mmol/l (160 mg/dl). При такива стойности рискът от смърт поради сърдечно-съдови заболявания е голям. При нива на общия холестерол между 5,7 и 6,4 mmol/l (222­245 mg/dl) рискът от внезапна сърдечно-съдова смърт се удвоява, а ако нивата са над 6,83 mmol/l (264 mg/dl), рискът е четирикратно по-голям.

Високият холестерол често се съпровожда и с повишено ниво на триглицеридите. Голямото им количество в кръвта се дължи основно на нездравословно хранене ­ консумация на много наситени мастни киселини и прекомерна употреба на алкохол.

Нивото на холестерола в кръвта се влияе от различни фактори. Един от най-важните е хранителният режим. Високият прием на някои наситени мастни киселини, чийто източник са главно животинските мазнини, е свързан с повишаване на общия и "лошия" холестерол.

Обратното, полиненаситените и мононенаситените мастни киселени, намиращи се основно в растителните мазнини, могат да доведат до намаляване на холестерола в кръвта.
Най-ефективни в понижаването на общия и "лошия" холестерол са полиненаситените мастни киселини, чиито основен източник в нашето ежедневие е слънчогледовото олио.

Разбира се, не трябва да се прекалява и с тези мазнини, защото когато са в голямо количество, те се окисляват лесно и също водят до атеросклероза. Освен в слънчогледовото олио полиненаситени мастни киселини има и в слънчогледовите и тиквените семки, ядките, зехтина и др. Твърдите маргарини на база на растителни мазнини могат да имат голямо съдържание на транс-форми на ненаситени мастни киселини, които повишават "лошия" холестерол в същата степен, както и наситените мастни киселини.

Мазнините на рибата са богати на специален вид мастни киселини (омега-3), които при здрави индивиди могат да намалят "лошия" холестерол, но при вече повишен могат да...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    хранене и диети    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.