zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Какво да ядем преди сън



Какво да ядем преди сън

Вечерята е важна, но не прекалявайте – организмът се готви за почивка.

dieti.info
четете още в dieti.info


Сигурно на всеки е позната следната ситуация: опитваме се да заспим, а не можем. Разбира се, можем да прибегнем до някое сънотворно, но дали това трябва да е първият ни избор. По-добре е просто да се научим да конктролираме количеството храна на вечеря, както и да оставим за десерт някой от продуктите, които способстват за заспиването.

Тези продукти отпускат напрегнатите мускули, успокояват нервната система, стимулират производството на хормоните, предизвикващи съня (серотонин и мелатонин) и не натоварват стомаха.

Полезно е преди сън да се изяде един банан. Бананите съдържат серотонин, мелатонин и магнезий – минерал, който спомага за отпускането на мускулите.

Известно и изпитано средство е чаят от лайка. Тя не напразно заема първо място сред успокояващите напитки, защото притежава лек сънотворен ефект и е идеално средство за релаксация.

Много хора преди сън пият топло мляко. По принцип в млякото се съдържа триптофан – аминокиселина, която има успокояващо действие, а и съдържа доста калций, който помага на мозъка да усвои триптофана. Освен това млякото влияе и на психиката. То връща човека към усещанията от ранното детство, когато бутилката с мляко олицетворява спокойствието и уюта.

В топлото мляко може да се добави билков чай с малко мед. Захарта в големи количество стимулира нервната дейност, поради което не се препоръчва, но малката доза глюкоза заставя мозъка да блокира орексина – наскоро открит неврохормон, отговорен за възбуждането на клетките.

Обилното хранене преди сън не е никак добра идея. Все пак стомахът няма да се претовари от малко количество печени картофи, които поглъщат киселините, пречещи на производството на триптофан. За да се засили успокоителният ефект, картофите могат са се намачкат лъжица топло мляко.

Малка купичка с овесени ядки (добър източник на мелатонин) също утолява чувството за глад и няма да попречи на съня. В ядките може да се добави малко мед. Ако сте пренапрегнати или страдате...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.