zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Вървим към епидемия от безсъние



Вървим към епидемия от безсъние

Новите поколения спят все по-малко, смятат учени.

здраве.bg

Начинът на живот на съвременния тийнейджър е все по-обезпокоителен. И това не е заради исконния сблъсък между поколенията, а заради нездравословното всекидневие, към което привиква съвременния млад човек, твърдят британски специалисти: “Днешният тийнейджър взема от информационното общество всичко, свързано с най-авангардните технологии, като при това е готов без съжаление да жертва своето здраве”.

Британските лекари от медицинската оранизация Dream Council са извършили допитване относно проблемите със съня до няколко хиляди момчета и момичета на възраст между 12 и 16 г. Почти 25% от тях признават, че редовно заспиват с включен телевизор, радио или компютър, защото не могат да се “разделят със своите любими “играчки””, докато сънят не ги събори.

“Спалнята на съвременния тийнейджър е пълна с техника и прилича много повече на мултимедиен център, отколкото на място за почивка”, коментират учените, цитирани от ВВС.
Разбира се, такъв начин на живот се отразява лошо на здравословното състояние. Около 40% от анкетираните признават, че се чувстват винаги отпуснати и изморени, а обяснението е просто – те спят средно от 4 до 7 часа в денонощието, т.е. доста под препоръчителните средно 8 часа.
Същевременно само 20% от тийнейджърите заязяват, че разбират значението на здравия и продължителен сън.

Британските специалисти дори въвеждат специлен термин (junk sleep), за да илюстрират факта, че растящото поколение се отнася пренебрежително към съня и го счита за “загуба на време”.
“Да се повлияе на разбиранията на съвременното младо поколение е практически невъзможно”, признава проф. Джим Хорн, “каквито и съвети да им даваме, те ги пускат покрай ушите си и живеят според собствените си схващания, като нехаят за здравето си”.

Според данни от статистиката, в съвременния свят над 45% от възрастните хронично не си доспиват, а при 20% от хората нарушенията с съня придобиват признаците на заболяване.
Тенденцията, която се...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
деца    изследвания    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.