zdrave.bg
Проблеми със съня
»хъркане
хърканеХъркането е често срещано нарушение на съня, което може да засегне почти всеки на всяка възраст, въпреки че състоянието е по-характерно за мъже и хора с наднормено тегло. Хъркането има тенденция да се влошава с възрастта.

Периодичното хъркане не е сериозно състояние, но може да стане причина за нарушение на съня у човека, споделящ едно легло с хъркащия. Хабитуалното хъркане обаче не само смущава съня на брачния партньор, но и нарушава този на хъркащия, който се чувства уморен след ставане от леглото, независимо че привидно си е осигурил нормалното количество сън.

Причини

Механичното стеснение на потока въздух през устата и носа е основната причина за хъркането. Поради това стените на гърлото вибрират по време на дишане, което предизвиква добре познатия ни звук. Горните дихателни пътища могат да бъдат стеснени поради редица фактори:

· Стеснение на носните пътища: Частично запушения нос изисква допълнително усилие при дишане и понякога е причина за хъркане. Ето защо някои хора хъркат само по време на определен сезон поради алергия или когато се разболеят. Деформации на носа като изкривена носна преграда или носни полипи могат също да причинят стеснение и проблеми със съня.

· Отслабен мускулен тонус на езика и гърлото: В такъв случай мускулите на гърлото и езика са твърде отпуснати по време на сън и също възпрепятстват нормалния поток на въздух през гърлото. Причини за отслабения мускулен тонус могат да бъдат дълбокия сън, алкохола и някои сънотворни. Остаряването също причинява допълнително отпускане на мускулатурата и увеличава риска от хъркане.

· Прекомерно разрастване на тъкани на гърлото: Затлъстяването може да причини това състояние, а също и разрастване на сливиците и аденоидна тъкан при деца.

· Дълго меко небце или висулка: Една от най-честите причини за хъркане, при която мекото небце или висулката запушват частично отвора на гърлото. Когато тези структури започнат да вибрират и да се удрят една в друга по...
 
изпишете търсеното на латиница
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.