zdrave.bg
Проблеми със съня
»нарколепсия
нарколепсияНарколепсията е неврологично разстройство, което засяга контрола на нервната система над режима на бодърстване и сън. Хората с нарколепсия изпитват прекомерна умора през деня и неконтролируеми епизоди на силна нужда от сън. Тези внезапни сънни атаки могат да се появят по всяко време на деня и при всяко занимание.

През нормалния нощен сън човек преминава през няколко фази на съня - повърхностен сън, дълбок сън и накрая REM фаза. Тези три основни фази оформят цикли, които се повтарят от 3 до 5 пъти през нощта. При хората с нарколепсия REM съня настъпва почти веднага след като човек заспи, вместо да следва нормално след повърхностния и дълбокия сън. Освен това, някои от характеристиките на REM съня се появяват при сънните атаки, с което се обяснява наличието на сънища и мускулни парализи.

Нарколепсията обикновено започва при хора на възраст между 15 и 25 години, по-рядко тя може да се появи във всяка възраст. В много случаи нарколепсията не се диагностицира и лекува.

Какво я причинява

Причината за нарколепсия все още не е напълно изяснена. Смята се, че се касае за генетично заболяване с известна фамилна обремененост.
Някои експерти са на мнение, че нарколепсията се причинява в резултат на дефицит в производството на вещество в мозъка, наречено хипокретин. Открити са и дефекти в разнообразни зони в мозъка, регулиращи REM съня.

Симптоми

Те включват:

- Прекомерна сънливост през деня, която засяга извършването на ежедневните дейности на човека, независимо от това дали той се е наспал през нощта или не. Прекомерната сънливост през деня включва умствена умора, липса на енергия и концентрация, пропуски в паметта, депресивно настроение и/или силно изтощение.

- Катаплексия: внезапна загуба на мускулния тонус, която води до чувство на слабост и липса на волеви мускулен контрол. Може да разнообразни симптоми – от забавен и неясен говор до тотален колапс на телесната мускулатура в зависимост от кои групи мускули за засегнати. Катаплексията...следва: сънна апнея

 
изпишете търсеното на латиница
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.