zdrave.bg
Проблеми със съня
»нарколепсия
нарколепсияНарколепсията е неврологично разстройство, което засяга контрола на нервната система над режима на бодърстване и сън. Хората с нарколепсия изпитват прекомерна умора през деня и неконтролируеми епизоди на силна нужда от сън. Тези внезапни сънни атаки могат да се появят по всяко време на деня и при всяко занимание.

През нормалния нощен сън човек преминава през няколко фази на съня - повърхностен сън, дълбок сън и накрая REM фаза. Тези три основни фази оформят цикли, които се повтарят от 3 до 5 пъти през нощта. При хората с нарколепсия REM съня настъпва почти веднага след като човек заспи, вместо да следва нормално след повърхностния и дълбокия сън. Освен това, някои от характеристиките на REM съня се появяват при сънните атаки, с което се обяснява наличието на сънища и мускулни парализи.

Нарколепсията обикновено започва при хора на възраст между 15 и 25 години, по-рядко тя може да се появи във всяка възраст. В много случаи нарколепсията не се диагностицира и лекува.

Какво я причинява

Причината за нарколепсия все още не е напълно изяснена. Смята се, че се касае за генетично заболяване с известна фамилна обремененост.
Някои експерти са на мнение, че нарколепсията се причинява в резултат на дефицит в производството на вещество в мозъка, наречено хипокретин. Открити са и дефекти в разнообразни зони в мозъка, регулиращи REM съня.

Симптоми

Те включват:

- Прекомерна сънливост през деня, която засяга извършването на ежедневните дейности на човека, независимо от това дали той се е наспал през нощта или не. Прекомерната сънливост през деня включва умствена умора, липса на енергия и концентрация, пропуски в паметта, депресивно настроение и/или силно изтощение.

- Катаплексия: внезапна загуба на мускулния тонус, която води до чувство на слабост и липса на волеви мускулен контрол. Може да разнообразни симптоми – от забавен и неясен говор до тотален колапс на телесната мускулатура в зависимост от кои групи мускули за засегнати. Катаплексията...следва: сънна апнея

 
изпишете търсеното на латиница
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.