zdrave.bg
Алергии
»алергия към слънцето
алергия към слънцетоФотодерматитите (фотодерматозите) са заболявания, обусловени от повишената чувствителност на кожата към слънчевите лъчи.

Фотодерматитът се проявява под формата на мехури, зачервяване, сърбеж и белене на кожата, които възникват след контакт със слънцето. Като правило обривите се появяват по лицето, по-рядко по тялото, а съвсем рядко – по ръцете и краката. Заболяването често се развива при пътуване на море или в страна с по-активно и необичайно за нас слънце.

Казано с по-прости думи, дерматитът е т.нар. слънчева алергия. Но алергичен компонент в слънчевите лъчи няма. Токсичното или алергичното действие на слънцето се проявява при взаимодействието на неговите (ултравиолетови) лъчи с някакво вещество, намиращо се върху кожата (екзогенни фотодерматити) или вътре в нея (ендогенни фотодерматити).

Екзогенни фотодерматити

През лятото в периода на цъфтене, много растения отделят специфични вещества – фурокумарини, които полепват по кожата при контакт с тях. Под въздействието на ултравиолетовите лъчи при чувствителните към тях хора може да възникне зачервяване на кожата и мехури. Обривите са придружени със силен сърбеж. Върху поразените участъци от кожата остава продължителна пигментация.

Фотодерматит може също да възникне и ако преди излизане под преките слънчеви лъчи човек се е намазал с крем или напръскал с парфюм или дезодорант. Веществата, влизащи в състава на козметичните средства, при контакт с ултравиолетовите лъчи могат да предизвикат алергична реакция. Подобни свойства притежават например еозинът, който може да се съдържа в червилото, парааминобензоената киселина, влизаща в състава на някои кремове за предпазване от слънцето, полиненаситените мастни киселини, ретиноидите, ефирните масла на розата, мускуса, бергамота и сандаловото дърво, сокът на копъра и магданоза, фенолът и живачните съединения.

Някои хора след почивка на море получават красив и равномерен тен, а други се покриват с мехури. Понякога това е свързано с наличието на хронично...
 
изпишете търсеното на латиница
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.