zdrave.bg
Алергии
»процесът
процесътАлергичната реакция възниква като отговор на попадането на алерген в организма. Тя протича в три етапа:

1. Сенсибилизация на организма към алергена и производството на антитела или специални лимфоцити към него.
2. Образуване на хистамин и подобни на него вещества.
3. Клинични прояви на алергията.

При първия контакт с антигена се извършва само първият етап от развитието на реакцията. Производството на антитела и лимфоцити има защитен характер – организмът разпознава чуждото тяло и е готов да се бори с него.

При повторното попадане на същия антиген той се съединява с образувалите се антитела и лимфоцити и започва вторият етап на алергичната реакция – отделянето на хистамин и други подобни вещества.

Ако в резултат на проблеми с имунната система се изработи твърде голямо количество от тези вещества започва третият етап - увреждат се клетките, тъканите и органите.

Подобни симптоми има и при т.нар. псевдоалергии – заболявания с подобни на алергията прояви, при които обаче не се образуват антитела:

• псевдоалергия, предизвикана от повишеното изхвърляне или недостатъчното разрушаване на хистамина в организма, а също така от наднорменото му постъпване с храната – може да възникне при употребата на богати на това вещество продукти (например някои видове сирена и колбаси, при слънчево облъчване, под влияние на студа и т.н.).
• псевдоалергия, предизвикана от нарушения в работата на имунната система – може да възникне при въвеждане в организма на рентгено-контрастни вещества.
• псевдоалергия, предизвикана от нарушения в обмяната на определени вещества в организма – например непоносимост към аспирина и другите аналгетици.
следва: прояви

 
изпишете търсеното на латиница
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.