zdrave.bg
Алергии
»зимни алергии
зимни алергииВъпреки че пролетта се смята за най-алергенния сезон, за много хора първият сняг е истински предвестник на цяла серия “зимни” алергии.

Алергия към кожените палта

Те отдавна са признати за едно от най-алергичните облекла. През зимата човек е предразположен към настинки, често има хрема, киха или кашля и е склонен да обвинява за това времето или своя слаб имунитет, а в същност става дума за друг вид банална алергия.

Въпреки че много малка част от алергичните прояви се дължи на химичните вещества, с които се обработва кожата, този вариант не трябва да се пренебрегва. Доказано е, че формалдехидът и оцветителите, които се използват в кожарската промишленост, са силни алергени.

Най-често алергията към кожените палта се дължи на козината. Купувайки си ново кожено палто, трябва да знаете за съществуването на алергия към пърхота в козината и алергия към самата козина. Затова при появата на първите тревожни симптоми посетете алерголог или известно време носете връхна дреха от друг материал.

Подобна алергия могат да предизвикат и т.нар. пухени облекла.

Алергия към студа

Студът може да бъде основна причина за възникването на силно изразени кожни реакции. Най-честата от тях е копривната треска в резултат на студа.

При нея кожата се зачервява и покрива с мехури. Тези промени стават не когато човекът е навън, а когато се стопли - само 15-20 минути пребиваване в топло помещение най-често са достатъчни за поява на копривната треска.

Тя не трябва да се бърка с обичайната реакция на нормалната кожа към рязката смяна в температурата. При здравите хора съдовете на кожата се свиват на студа и се разширяват на топло, кожата се зачервява и започва да сърби. Тези прояви са напълно нормални и физиологични – те изчезват след 20-30 минути.

Характерна черта на този вид алергия са отоците, които са особено забележими около очите и устните. Симптомите не изчезват бързо и често остават до няколко часа. Те могат да се проявят дори при най-незначителното...
 
изпишете търсеното на латиница
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.