zdrave.bg
Алергии
»зимни алергии
зимни алергииВъпреки че пролетта се смята за най-алергенния сезон, за много хора първият сняг е истински предвестник на цяла серия “зимни” алергии.

Алергия към кожените палта

Те отдавна са признати за едно от най-алергичните облекла. През зимата човек е предразположен към настинки, често има хрема, киха или кашля и е склонен да обвинява за това времето или своя слаб имунитет, а в същност става дума за друг вид банална алергия.

Въпреки че много малка част от алергичните прояви се дължи на химичните вещества, с които се обработва кожата, този вариант не трябва да се пренебрегва. Доказано е, че формалдехидът и оцветителите, които се използват в кожарската промишленост, са силни алергени.

Най-често алергията към кожените палта се дължи на козината. Купувайки си ново кожено палто, трябва да знаете за съществуването на алергия към пърхота в козината и алергия към самата козина. Затова при появата на първите тревожни симптоми посетете алерголог или известно време носете връхна дреха от друг материал.

Подобна алергия могат да предизвикат и т.нар. пухени облекла.

Алергия към студа

Студът може да бъде основна причина за възникването на силно изразени кожни реакции. Най-честата от тях е копривната треска в резултат на студа.

При нея кожата се зачервява и покрива с мехури. Тези промени стават не когато човекът е навън, а когато се стопли - само 15-20 минути пребиваване в топло помещение най-често са достатъчни за поява на копривната треска.

Тя не трябва да се бърка с обичайната реакция на нормалната кожа към рязката смяна в температурата. При здравите хора съдовете на кожата се свиват на студа и се разширяват на топло, кожата се зачервява и започва да сърби. Тези прояви са напълно нормални и физиологични – те изчезват след 20-30 минути.

Характерна черта на този вид алергия са отоците, които са особено забележими около очите и устните. Симптомите не изчезват бързо и често остават до няколко часа. Те могат да се проявят дори при най-незначителното...
 
изпишете търсеното на латиница
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.