zdrave.bg
Алергии
»зимни алергии
зимни алергииВъпреки че пролетта се смята за най-алергенния сезон, за много хора първият сняг е истински предвестник на цяла серия “зимни” алергии.

Алергия към кожените палта

Те отдавна са признати за едно от най-алергичните облекла. През зимата човек е предразположен към настинки, често има хрема, киха или кашля и е склонен да обвинява за това времето или своя слаб имунитет, а в същност става дума за друг вид банална алергия.

Въпреки че много малка част от алергичните прояви се дължи на химичните вещества, с които се обработва кожата, този вариант не трябва да се пренебрегва. Доказано е, че формалдехидът и оцветителите, които се използват в кожарската промишленост, са силни алергени.

Най-често алергията към кожените палта се дължи на козината. Купувайки си ново кожено палто, трябва да знаете за съществуването на алергия към пърхота в козината и алергия към самата козина. Затова при появата на първите тревожни симптоми посетете алерголог или известно време носете връхна дреха от друг материал.

Подобна алергия могат да предизвикат и т.нар. пухени облекла.

Алергия към студа

Студът може да бъде основна причина за възникването на силно изразени кожни реакции. Най-честата от тях е копривната треска в резултат на студа.

При нея кожата се зачервява и покрива с мехури. Тези промени стават не когато човекът е навън, а когато се стопли - само 15-20 минути пребиваване в топло помещение най-често са достатъчни за поява на копривната треска.

Тя не трябва да се бърка с обичайната реакция на нормалната кожа към рязката смяна в температурата. При здравите хора съдовете на кожата се свиват на студа и се разширяват на топло, кожата се зачервява и започва да сърби. Тези прояви са напълно нормални и физиологични – те изчезват след 20-30 минути.

Характерна черта на този вид алергия са отоците, които са особено забележими около очите и устните. Симптомите не изчезват бързо и често остават до няколко часа. Те могат да се проявят дори при най-незначителното...




 
изпишете търсеното на латиница
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.