zdrave.bg
Алергии
»зимни алергии
зимни алергии... понижаване на температурата, а е възможно да бъдат провокирани и от къпане, миене на съдове и др. В подобна ситуация трябва да се приемат противоалергични препарати и да се избягва преохлаждането на кожата в битови условия.

Алергичните реакции могат да бъдат следствие от наличието на някои белтъчини в организма, които се активизират под въздействието на студа – например криоглобулините – имунни комплекси с необичайни физически свойства. При студ започва тяхната агрегация (залепване), която води до освобождаване на анафилотоксините, които предизвикват увреждането на тъканите.

Студът може да предизвика и дерматит. Нарушава се храненето в отделни участъци от кожата (лицето, ушите, китките на ръцете), появяват се червени петна, кожата става суха. Понякога дерматитът засяга области особено чувствителни към студа: вътрешната повърхност на бедрата и коленете. Това заболяване изисква комплексно лечение. Обикновено се назначават препарати, подобряващи периферното кръвоснабдяване, витамини А, С, Е и РР.
За да се избави от неприятните усещания човек се нуждае от около 2 седмици и то при липсата на всякакво преохлаждане. Ако отново се изложи на студ, сроковете се увеличават до месец и повече.

Преди излизане навън, тези, страдащи от този вид дерматит, трябва да мажат откритите участъци от кожата си с мазен крем. Лекарят може да препоръча и профилактично приемане на антихистаминови медикаменти.

А може би това не е алергия?!

Някои хора, които не са подложени на алергични реакции към студа, страдат само при мисълта за излизане на улицата дори в най-слаб студ. Съществува болест, която се нарича синдром на Рейно. Тя се характеризира със силна чувствителност на малките съдове на пръстите към студа. Това предизвиква свиване на капилярите, ограничаване на достъпа на кръв към върховете на пръстите. В резултат на това те стават бели и започват да болят.

При затопляне на дланите, пръстите се зачервяват, но болезнеността остава. При това заболяване антиалергичните...




 
изпишете търсеното на латиница
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.