zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Разширените вени



Съвременна диагностика и лечение.

декември 2005, здраве.bg

... на оперативните рани.
Оперативното лечение е лесно понасящо се и е в рамките на 1-2 дни. Прави се обща упойка, или епидурална ­ в гърба се поставя катетър за обезболяване. И двата метода, приложени от рутиниран анестезиолог, не крият никакви опасности. Следоперативно крайникът се бинтова с ластичен бинт, който се носи около 2­3 седмици.
Неудачите от венозната хирургия на разширените вени идват най-вече от липсата на опит у хирурга, най-често при извършване на операцията от общ или друг хирург, незапознат в детайли със съвременните оперативни техники и извършващ рядко тази операция. Неприлагане на естетичен кожен шев води до лоши козметични резултати. Ако не бъдат обработени страничните венозни разширения (колатерали), може да се стигне след известно време до поява на рецидиви. Всичко това е от съществено значение за правилния подход при всеки болен с оглед получаване на оптимални резултати от хирургичното лечение.
При т.нар. веносукция освен всичко това се постига и много добър козметичен резултат, като разрезите на кожата са в рамките на 2­3 мм, което прави метода твърде желан особено от по-млади пациентки. Методът е много добър с оглед минималната инвазивност, липсата на подкожни хематоми или съвсем малкото им образуване, обезболяването по време и след операцията е по-добро, а зарастването на оперативните ранички ­ по-бързо.
След успешно извършена операция за намаляване на кожните белези се използват и козметични мазила и еластично-компресивна терапия ­ ластични чорапогащи, чорапи и др.
Уместно е също така използването на венотонични медикаменти, които са много полезни ­ най-вече за премахване на субективните оплаквания на пациентите ­ болки, тежест, леки отоци, тръпнене, мускулни крампи и др.
Тези средства повишават тонуса на гладката мускулатура в стената на вените, потискат веноразширяващия ефект на много медиатори на възпалението и местни хормони. Някои от медикаментите имат и капиляротонична и антиагрегираща (предотвратяваща образуването на тромбози) активност....

 
 
етикети:
Още по темите:
55+    превенция    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.