zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Разширените вени



Съвременна диагностика и лечение.

декември 2005, здраве.bg

... активност. Те се прилагат за профилактика и лечение на варикозен синдром, хронична венозна недостатъчност, тромбофлебит, мускулни крампи, варикозни язви, хемороиди.
Много пациенти разчитат на лекарствата, за да заместят оперативното лечение, но това е невъзможно поради продължаване на венозния рефлукс по повърхностните вени вследствие на увредените клапи на вените.
Предпазни мерки
Те са необходими не защото ще ви предпазят от заболяването, а защото могат значително да намалят вероятността то да възникне. Затова:
- Правете упражнения! Движението на краката, ходенето подобряват кръвообръщението в долните крайници.
- Контролирайте теглото си! Свалянето на излишните килограми ще намали и напрежението върху вените ви.
- Избирайте обувките си! Тези с нисък ток “карат” мускулите да работят по-активно. Така се подобрява и кръвообръщението в краката. Избягвайте тесните панталони.
- Вдигайте краката! Правете поне 3­4 такива упражнения на ден (по 10­15 мин.и всяко), като краката ви са над нивото на сърцето.
- Избягвайте заседяване и застояване! Дългото седене/стоене прав в едно положение влошават кръвообръщението.
- Не кръстосвайте крака! Това положение влошава движението на кръвта.
Може да се каже, че оперативното лечение няма алтернатива, тъй като е радикално и с много добро въздействие върху цялостната хемодинамика на крайника. При непровеждане на такова лечение, в естественият ход на заболяването се появяват усложнения ­ тромбофлебит на повърхностните и дълбоки вени с опасност от белодробна тромбоемболия (която е смъртоносна), възпаления на венозната стена (варикофлебит), поява на кожни трофични промени ­ уплътняване на кожата, рани, дерматохиподермит, отоци и др.
За да се прецизира състоянието на пациента, е необходимо да се извърши преглед и Доплерова сонография на пациента, за да се уточни състоянието му и да се прецени поведението ­ оперативно, консервативно, изчакващо, спешно и т.н., както и извършване на контролни прегледи след оперативно или след консервативно...

 
 
етикети:
Още по темите:
55+    превенция    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.