zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Разширените вени



Съвременна диагностика и лечение.

декември 2005, здраве.bg

... стени ­ затова хормонално-заместителна терапия или приемане на таблетки против забременяване увеличават склонността към разширени вени.
- наследственост ­ ако ваши роднини имат такъв проблем, то вие самите може би сте също предразположени;
- затлъстяване ­ наднорменото тегло създава по-голямо напрежение във вените, а оттук се увеличава и възможността да възникнат проблеми с тях;
- стоене прав ­ при това положение на тялото кръвообръщението се забавя ­ така се създават предпоставки за възникване на заболяването.
Ранната диагностика и адекватното лечение
са от изключително важно значение за правилния подход при всеки отделен пациент.
През последните години с напредването на технологиите се очертаха нови съвременни методи на изследване, основен от които е доплеровата сонография (ултразвуково изследване на базата на Доплеровия ефект). Чрез нея се получава пълна и точна информация за състоянието на пациента. Липсата на каквато и да е инвазивност, болезненост или токсичност прави метода златен стандарт в съвременната венозна диагностика.
Има и методи които позволяват визуализация на лумена на кръвоносните венозни съдове, или т.нар. венозна ангиография (флебография), чрез която се установяват промени в дълбоките венозни съдове. За варикозната болест на повърхностните вени това не е необходимо изследване, ако от Доплеровата сонография няма данни за промени в дълбоките вени. Това изследване се извършва обикновено при съмнение за тромбофлебит на дълбоките вени на долните крайници и тялото, и то само в отделни случаи, тъй като методът е инвазивео, т.е. свързан е с инжектиране на контрастно вещество за изобразяване на съдовете, пункция на венозен съд, което допълнително може да увреди съдовата стена, да възникнат алергични реакции към контраста и т.н.
При разширените вени или т.нар. варикозна болест се наблюдава обратно връщане на венозна кръв, особено в изправено положение на болните, поради увреда на клапния апарат на повърхностните вени, известна като венозен рефлукс....

 
 
етикети:
Още по темите:
55+    превенция    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.