zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Разширените вени



Съвременна диагностика и лечение.

декември 2005, здраве.bg

... рефлукс. Това води до увеличаване на венозното налягане на крайника с последващо разширение на повърхностните вени в местата с най-слаба венозна стена. Много от съвременните професии са свързани с продължително стоене или седене, което е предпоставка за допълнително увреждане на повърхностните вени на долните крайници.
Правилният подход при такива болни е оперативната интервенция, и то в колкото се може по-ранна възраст. Много пациенти по различни причини неглижират състоянието си. Съвременната венозна съдова хирургия е достигнала такова ниво, че всички нежелани последици могат да бъдат преодоляни успешно чрез най-новите оперативни техники.
Варикозните възли могат да бъдат премахнати по различни начини: чрез изтегляне на цялата подкожна вена ­ т. нар. стрипинг; чрез новия метод веносукция ­ изсмукване, подобно на липосукция, на венозните разширения през много малки кожни разрези с подчертан козметичен ефект, или дори само чрез инжектиране на веносклерозиращи агенти, като този метод се препоръчва само при малки венозни съдове.
Много хора задават въпроса, като се премахнат повърхностните разширени вени, не се ли влошава състоянието на венозния дренаж, откъде се оттича кръвта. Отговорът е, че с лигиране и премахване на повърхностните вени се подобрява значително хемодинамиката на крайника и се преустановява връщането на кръв през увредените разширени вени (венозния рефлукс). Така след операцията крайникът става по-здрав, не се натоварват както повърхностните, така и дълбоките вени, тъй като се премахва порочният кръг на варикозната болест.
Друг въпрос, който вълнува пациентите, е кога могат да започна отново работа след операцията. Обикновено за пълно възстановяване са достатъчни 2 до 3 седмици, като не бива да се забравя, че още същия ден пациентът може да ходи и да се обслужва сам. Конците от оперативните рани се свалят на 8-и следоперативен ден, след още 2-3 дни крайникът може да бъде изкъпан и почистен основно с течаща вода, което също е важно с оглед зарастването...

 
 
етикети:
Още по темите:
55+    превенция    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.