Скритите ГМО: можем ли изобщо да ги избегнем
Надписът GMO-free изглежда много атрактивен, но доколко може да му се вярва...
ГМО дотолкова са навлезли в хранителната индустрия, че задачата да ги избегнем изглежда непосилна. И все пак...
3 октомври 2013, здраве.bg
... на храни. Най-големите производители на соя са САЩ (33%, Бразилия (27%), Аржентина (21%) и Китай (7%). САЩ и Аржентина произвеждат почти само ГМО-соя – съответно 85% и 98%. В Бразилия ГМО-соята е около 64%, а световен мащаб делът на ГМО-соята е 58%.
Соята се използва масово като храна за животни (това има същите негативни последици за самите животни и продуктите от животински произход като при ползването на ГМО-царевица). Страните, забранили ГМО-продуктите за употреба от хора, също внасят ГМО-соя – най-вече като храна за животни. В Европейския съюз вносът на ГМО-соя е 40 милиона тона годишно.
Соевото брашно е масово използвана съставка в храни както за такива, предназначени за животни, така и за човешка консумация (влага се често например при производството на хляб, тестени изделия, азиатски деликатеси, соево олио за готвене).
Все пак най-трудно е да се изчисли степента на индустриално използване на соята. Соевото олио е съставна част при производството на електроизолации, фунгициди, хербициди, бои, сапуни, шампоани, прахове за пране, дезинфектанти, дори в мастилата за печат. Соевото брашно пък намира място във фармацията, водните бои, шперплата, изкуствените кожи, козметиката, текстила. И това са само част от отраслите, където ГМО-соята е включена под някаква форма.