Скритите ГМО: можем ли изобщо да ги избегнем
Надписът GMO-free изглежда много атрактивен, но доколко може да му се вярва...
ГМО дотолкова са навлезли в хранителната индустрия, че задачата да ги избегнем изглежда непосилна. И все пак...
3 октомври 2013, здраве.bg
ГМО или генномодифицираните микроорганизми, независимо от някои засилващи се тенденции и мнения срещу употребата им са навлезли изключително масово в хранително-вкусовата индустрия. Употребата от промишлеността на суровини, съдържащи ГМО, вероятно надминава представата на всеки един от нас. Затова, вместо да си задаваме въпроса дали животът ни днес изобщо е възможен без храни, включващи ГМО, по-логично изглежда да се запитаме доколко сме в състояние по някакъв начин да намалим тяхната употреба.
Има толкова много и различни храни, включващи употребата на ГМО, че те са навлезли масово в хранителната верига и това важи с най-пълна сила за храните – продукти на хранително-вкусовата промишленост. И, за наше съжаление, за голям брой от този тип храни, ние не можем и да предположим каква точно суровина, получена или отгледана чрез ГМО, включват.
Според световната статистика най-масови, на практика част от нашето всекидневие, са продуктите, при чието производство са използвани
ГМО-царевица, ГМО-памук и ГМО-соя. Но не бива да смятаме, че това се отнася само за храни и други продукти, в които изброените три растения са основна съставка. На практика те се съдържат в много други, но като вторична съставка.
Практиката показва, че към момента отглеждането и употребата на храни и суровини, базирани на ГМО, не намалява – основно заради държавните субсидии към различни клонове на индустрията – както към агробизнеса, така и към обработващата промишленост.
ГМО-царевица: скритата заплаха №1
Царевицата е основна суровина за хранително-вкусовата индустрия в наши дни. 55% от износа на царевица е за сметка на САЩ. По официални данни за 2011 г. 86% от царевицата, отглеждана там е ГМО. Голяма част от царевицата обаче не се използва пряко в производството на храни.
Разбира се, царевичният сироп е масово ползваната суровина – за повече сладост – в сладкарството (всякакви видове бонбони, пасти и кексове), в производството на сосове, хляб, бисквити, йогурт, газирани...