zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Скритите ГМО: можем ли изобщо да ги избегнем



Скритите ГМО: можем ли изобщо да ги избегнем

Надписът GMO-free изглежда много атрактивен, но доколко може да му се вярва...

ГМО дотолкова са навлезли в хранителната индустрия, че задачата да ги избегнем изглежда непосилна. И все пак...

3 октомври 2013, здраве.bg

... трик от производителите – така се удължава срокът им на годност и видът им става лъскав и привлекателен. Най-странното е, че такъв тип восък се използва и на органичните плодове и зеленчуци.

В производството на платове суровини на основата на царевица се прилагат за оцветяване. Т.е. дори в килима ви у дома най-вероятно има под някаква форма ГМО-царевица.

ГМО-памук: скритата заплаха №2

Най-големите производители на памук в света са САЩ, Китай и Индия. 93% от памука в САЩ през 2010 г. е бил с ГМО. За Китай и Индия процентите съответно са 68 и 90. Само 12 държави в света отглеждат генномодифициран памук, но пък те осигуряват почти изцяло суровината за целия свят.

Разбира се, памукът се използва най-много за производство на тъкани. Съответно, съвсем ясно е, че по-голямата част от тях са от ГМО-памук. Дори в страни, където са забранили ГМО, е на практика невъзможно да се направи разграничение между ГМО-памук и такъв без ГМО. По най-груби изчисления около 75% от памучните дрехи са произведени от генетично-модифициран памук.

Но проблемът с памука не се ограничава до платове и други подобни тъкани за дрехи. Същата суровина се влага масово и в производството на различни хигиенни продукти: дамски тампони и превръзки, носни кърпички, тампони за грим, различни бебешки продукти като дайперси и мокри кърпички.

Употребата на ГМО памук обхваща и по-малко логични на пръв поглед производства. Маслото от памучни семена се използва в готварството и често се добавя като богат източник на витамин Е. Храна, съдържаща олио от памучно семе, се ползва като храна за животни. Т.нар. нетекстилни фибри се състоят почти изцяло от целулоза и се ползват като хранителни добавки. Целулозата (Е 430) и метилцелулозата (Е 461) се влагат в много различни типове производства като стабилизатори, емулгатори, запълващи вещества.

ГМО-соя: скритата заплаха №3

Също както царевицата, соята се ползва в различни индустриални отрасли, като не всички те са свързани с производството...

 
 
Още по темите:
любопитно    превенция    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.