zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Скритите ГМО: можем ли изобщо да ги избегнем



Скритите ГМО: можем ли изобщо да ги избегнем

Надписът GMO-free изглежда много атрактивен, но доколко може да му се вярва...

ГМО дотолкова са навлезли в хранителната индустрия, че задачата да ги избегнем изглежда непосилна. И все пак...

3 октомври 2013, здраве.bg

... напитки и т.н.

Но освен това царевицата е субпродукт в повечето хранителни добавки – тя е в основата на производството на какви ли не подобрители, набухватели и т.н. – гума ксантан (Е415), натурални овкусители, целулоза. Дори т.нар. обикновена йодирана сол много често съдържа декстроза (на основата на царевица).

Не на последно място царевицата е основна храна за промишлено отглежданите животни. Разбира се, чрез тяхното месо, мляко и т.н. ГМО се пренася в други храни.

Царевицата се използва и за производството на етанол, който е сред най-масово застъпените в козметиката, сапуните, праховете за пране (сухи и течни), инсектицидите, алкохолните напитки.

На основата на царевично масло се произвежда и значителна част от биогоривата.

Царевичното нишесте е друг продукт на основата на царевица, който е навлязъл масово в различни индустрии. Заради абсорбиращите си свойства, то е предпочитано при дайперсите, дезодорантите, бебешките пудри, във фармацията, в хранително-вкусовата промишленост (за придаване на специфична форма на произвежданото – например сладки или дъвчащи бонбони с лого на тях).

Нишестето от царевица се ползва масово и при производството на лепила – например на пликовете за писма, но също така и при промишлени лепила, ползвани масово в строителството.

Със сигурност за мнозина ще прозвучи почти невъзможно, но е факт – голямата част от световното производство на витамин С се базира на царевично нишесте. Това се определя изключително от факта, че най-евтината технология за производство на витамин С е именно с царевица като изходна суровина.

Биоразградимите пластмаси напоследък стават все по-популярни. За тяхното производство все по-често се предпочита царевична суровина – тя е по-евтина от базираните на петрол изходни продукти. А от биоразградима пластмаса се произвеждат повечето пластмасови контейнери и поставки, чаши за еднократна употреба, т.нар. пластмасови торбички.

Покриването на плодовете и зеленчуците с восък е отдавна прилаган трик...

 
 
Още по темите:
любопитно    превенция    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.