zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Шумът: често пренебрегваният, а тъй вреден, фактор



Шумът: често пренебрегваният, а тъй вреден, фактор

Паразитният шум е силно стресов фактор с трайно въздействие върху здравето, който за съжаление трудно можем да избегнем.

25 юни 2013, здраве.bg

... фон, който би трябвало да ни заобикаля. Доминацията на този комфортен звуков фон е започнала постепенно да намалява (и най-сетне да изчезне) след появата на изкуствените замърсители на „звуковата атмосфера” – резултат основно на индустриалната революция и появата на големите градове.

За илюстрация на обичайния за живота звуков фон: шумът на листата в гората е 5-10 децибела, шумът на вятъра – 10-20 dB, шепотът 30-40 dB. Шумовете у дома са съответно: готвене – 35-42 dB, движение на асансьора – 34-42 dB, шумът на хладилника – 40-42 dB, на климатика – 45 dB.

Но... Не бива да се смята, че у дома, а и като цяло около нас, трябва да е съвсем тихо. При т.нар. гробовно мълчание организмът подсъзнателно изпитва безпокойство. Шумът от дъжда, „шепотът” на листата, тиктакането на часовника имат успокояващо психиката ни въздействие, а според различни изследвания дори може да действа целебно при някои състояния.

Свикнали сме да казваме, че „искаме тишина”. Но всъщност отсъствието на звуци също се възприема от мозъка и той я анализира точно така както и различните звуци.

60-80 децибела

Шумът в рамките на тези децибели, ако е с продължително действие, води до разстройства във вегетативната нервна система, но има негативни последици дори да сме изложени на него за кратко.

Като илюстрация за шумове в този звуков диапазон, които съпътстват всекидневието ни, може да бъдат посочени пералнята (65-70 dB), прахосмукачката (70 dB), детският плач (78-80 dB), движението на автомобил (до 80 dB).

Силата на шума е субективно възприятие. Към него също така може да има известно привикване, т.е. на съзнателно ниво ние няма да го „забелязваме”, но последиците върху нервната ни система и здравето като цяло остават факт.

Доказано е, че постоянното излагане на шума от транспортния трафик (около 65 dB) води с времето до влошаване и загуба на слуха. Уличният шум нарушава работата на центъра на слуха в главния мозък и влияе негативно на поведението ни.

90-110 децибела

Шумът...

 
 
Още по темите:
превенция    съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.