zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Шумът: често пренебрегваният, а тъй вреден, фактор



Шумът: често пренебрегваният, а тъй вреден, фактор

Паразитният шум е силно стресов фактор с трайно въздействие върху здравето, който за съжаление трудно можем да избегнем.

25 юни 2013, здраве.bg

Шумът носи вреди за здравето съизмерими с други далеч по-лесно забележими фактори като например мръсния лошо миришещ въздух. Според изчисления на Световната здравна организация 2% от смъртните случаи в световен мащаб са предизвикани от заболявания, свързани пряко с излишния шум и високия „звуков фон”, който ни заобикаля особено в големия град.

Съвременната медицина определя високия звук като един от най-големите врагове на здравето. В екологията съществува официално понятие шумово замърсяване.

В резултат на постоянния шум, който можем дори да не забелязваме (но той въпреки това тормози организма) възникват не само разстройства на слуха, а и сърдечносъдови заболявания най-често като резултат от повишено кръвно налягане (хипертония).

Паразитният шум води и до нарушения в обмяната на веществата, дейността на щитовидната жлеза, мозъка. Като цяло човек губи част от способностите си да запаметява, спада работоспособността.

Като резултат от стреса заради излагането на продължителен шум и твърде висок звук се появява безсъние, апетитът намалява.

Доказано е също, че шумът може да доведе до язва, гастрит, различни психични заболявания.

Звуковото анализиране на шума, което е факт дори ние да не осъзнаваме колко шумно е около нас, влияе на различни центрове в мозъка, а като следствие и на повечето системи в организма.

Според официално публикувани данни за големите градове, при 30 от 100 души шумът е причина за преждевременно стареене и като резултат до скъсяване продължителността на живот с 8-12 години.

По нормативите на СЗО за безопасен за здравето звук се счита този под 85 децибела (dB) в продължение на не повече от 8 часа за едно денонощие. Това обаче се посочва като максимално допустима горна граница.

Как всъщност човешкото ухо възприема различните децибели и по какъв начин това влияе на здравето ни...

25-30 децибела

Такова ниво на шум се счита за комфортно за човешкия слух. На практика това е нивото на естествения звуков...

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.