zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Нов хит сред диетите с много протеини



Нов хит сред диетите с много протеини

Безопасни ли са всъщност високопротеиновите диети и за кого са подходящи.

24 януари 2013, здраве.bg

... повишават холестерола.

Професор Ноукс обаче твърди, че общата теория за сърдечните заболявания има много недостатъци и че наситените мазнини и повишените нива на холестерола не причиняват сърдечносъдови заболявания. Подобни тези той защитава в книгата си Challenging Beliefs.

Екип от елитни лекари и кардиолози реагирал остро на възгледите на професора. Те предупреждават, че диетата с много протеини и мазнини е в разрез с препоръките на всички големи организации на сърдечносъдови специалисти в света. „Подобен тип диета е опасен за хората с коронарни сърдечни заболявания или за онези, които са изложени на висок риск от развитие на такива”, предупреждават те в писмо, публикувано във вестник Cape Times.

Притеснения относно холестерола

Според Ирен Лабушан, регистриран диетолог в Информационния хранителен център към университета „Стеленбош”, качеството на мазнините в диетата е важно, тъй като някои мазнини могат да повлияят неблагоприятно върху нивото на холестерол в кръвта и това да доведе до развитие на сърдечни заболявания.

Диетите, богати на наситени мазнини и тран-мазнини водят до повишаване на „лошия” (LDL) холестерол, който е поставен сред основните рискови фактори за сърдечните заболявания. „И все пак има различни видове наситени мазнини, като не всички от тях повишават LDL холестерола”, обяснява Лабушан.

Дори тези доводи да бъдат поставени под съмнение, няма как да се заобиколи фактът, че мазнините все пак са си мазнини и съдържат повече енергия за грам в сравнение с протеините и въглехидратите. Мазнините носят по 38 kJ енергия за грам, докато протеините и въглехидратите – по 17 kJ.

Лабушан препоръчва наситените мазнини да се ограничат до под 10% от общия дневен прием на енергия.

За сравнение Средиземноморската диета с умерена консумация на мазнини, повечето от които мононенаситени мазнини (т.е. най-вече от растителните източници), доказано е от полза за сърдечносъдовата система.

Какво количество протеини и въглехидрати...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.