zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Нов хит сред диетите с много протеини



Нов хит сред диетите с много протеини

Безопасни ли са всъщност високопротеиновите диети и за кого са подходящи.

24 януари 2013, здраве.bg

... трябва да консумираме

Протеините трябва да съставляват около 15% от дневния прием на здравия човек, като фокусът е добре да е върху крехките протеини като рибата и пилешкото месо, препоръчва Хармс. Мазните видове риба като рибата тон, сьомгата и сардините са отличен източник на омега-3 мастни киселини и трябва да се консумират редовно.

Тя препоръчва 45% до 60% от дневния прием на калории да идва от богати на въглехидрати източници. Тези въглехидрати трябва да са сложни – като пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци и бобови култури – и с високо съдържание на фибри. Хората се нуждаят от поне 25-35 г фибри дневно за нормалното движение на червата. Не трябва да забравяме, че простите или рафинирани въглехидрати като захари, сладкиши, газирани напитки, чипсове, торти и понички са с високо съдържание на килоджаули и с ниска хранителна стойност, което води единствено до трупане на килограми.

За комбинирането на протеини и въглехидрати в ястията

Някои хора вярват, че не е добре да се съчетават протеини и въглехидрати в ястията, тъй като ензимите на тялото ще се „объркат” и няма да знаят към коя хранителна група да се насочат, което води до предполагаемо напълняване и гадене, обяснява Хармс. Това обаче не е научно доказано, тъй като специфичните ензими обработват специфичните групи храни. Съответно има ензими за постъпващите въглехидрати и ензими, обработващи постъпващите протеини.

„Всъщност хората трябва да се опитват да комбинират хранителните групи в едно ястие, тъй като този тип храни отнемат повече време, за да бъдат усвоени от организма, а това поддържа нивата на енергията по-стабилни за по-дълго време”, допълва тя.

Как да преценим дали високопротеиновата диета е подходяща за нас

Според Хармс диетата богата на протеини и бедна на въглехидрати не води до трайно отслабване. Също така няма налични доказателства от дългосрочни сериозни проучвания за...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.