zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Нов хит сред диетите с много протеини



Нов хит сред диетите с много протеини

Безопасни ли са всъщност високопротеиновите диети и за кого са подходящи.

24 януари 2013, здраве.bg

Яжте много протеини! От „Южен бряг” до диетата на Аткинс, от „Зоната” до диетата на Дънкан – на всеки няколко години нова високопротеинова диета застава начело на класациите и бързо печели популярност и последователи.

Най-новата тенденция сред тях сега е т.нар. диета „Тим Ноукс”. Тя е с високо съдържание на мазнини и протеини и разработена от спортния специалист със същото име. Препоръките на диетолога от Кейптаун вече предизвика ожесточени дебати – и сред последователите, и сред критиците - относно ползите и потенциалните опасности на тази и подобните на нея диети.

Но това на практика не е нова диета. Това е хранителен план, базиран на друга популярна високопротеинова диета, наречена палеодиета (или известна още като диетата на пещерния човек), която се състои от храни, каквито предците ни са яли в ерата на палеолита, преди около 10 хиляди години.

В тази диета се включват храни, които трябва да бъдат уловени (месо и морски дарове) или събрани (яйца, плодове, семена, гъби и зеленчуци). Привържениците на палеодиетата изключват всички храни, които се отглеждат – житни и бобови култури, млечни продукти и захар, т.е. все храни с високо съдържание на въглехидрати. Резултатът логично е диета с висока консумация на мазнини и протеини и с малко въглехидрати.

Но защо са толкова популярни високопротеиновите диети и защо предизвикват толкова противоречиви мнения

Диетите с голямо съдържание на протеини са така популярни главно по една причина - подпомагат отслабването като ограничат приема на въглехидрати и увеличат този на протеини. Те осигуряват по-продължително чувство за ситост и, не на последно място, стабилизират кръвната захар. Високопротеиновите диети и най-вече палеодиетата са много разпространени сред спортистите, тъй като се смята, че подобряват нивата на силата, бързината и издръжливостта.

Професор Ноукс, който твърди, че е „нетолерантен към въглехидратите”...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.