zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Нов хит сред диетите с много протеини



Нов хит сред диетите с много протеини

Безопасни ли са всъщност високопротеиновите диети и за кого са подходящи.

24 януари 2013, здраве.bg

... и във фазата на преддиабет, съобщава за значими подобрения на здравето си, откакто е преминал на този нов диетичен план. Според собствените му думи той тежи по-малко и тича по-бързо, отколкото през последните 20 години, а диетата му помага да се предпази и от диабет тип 2.

Рисковете на високопротеиновите диети

Протеините са важни хранителни вещества, от които тялото се нуждае, за да изгражда и възстановява мускулната маса, червените кръвни телца, ензимите и други тъкани. Но високопротеиновите диети крият и няколко потенциални риска за здравето, които не бива да се пренебрегват. Ако чрез диетата се приемат твърде много мазнини и/или протеини, то това може да доведе до напълняване, сърдечносъдови заболявания, диабет, остеопороза, бъбречна недостатъчност и увреда на различни органи.

Според Бърна Хармс, регистриран диетолог и президент на Асоциацията на диетолозите в Южна Африка, тялото се нуждае от въглехидрати, за да произвежда енергия: „Въглехидратите са важен източник на енергия за човека. Ако не ядем достатъчно от тях, тялото ще се обърне към запасите си от мазнини и протеини (включително мускулите), за да си произведе нужната му енергия. Щом веднъж организмът започне да гори големи количества мазнини, веществата, наречени кетони, ще се натрупат в него. Когато нивата на тези кетони станат твърде високи, можем да изпаднем в диабетична кома, която да е дори с фатален край, ако не се лекува веднага”.

Опасно високите нива на кетоните в тялото го карат да произвежда енергия като гори и протеини от тъканите на органите (включително сърцето, черния дроб и бъбреците). Това води до увреда а органите и съответно – до органна недостатъчност.

Друг потенциален проблем при диетите с много протеини е, че високите количества наситени мазнини (съответно и енергия) в животинските протеини могат да доведат до затлъстяване, а наситените мазнини сами по себе си увеличават риска от сърдечносъдови заболявания като повишават...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.