zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

5 неща, които е добре да знаем за болките в гърба5 неща,  които е добре да знаем за болките в гърба

Плюс няколко традиционни начина за облекчаването им.

здраве.bg

... на болките в гърба трудно могат да се изчептя в няколко параграфа. Но трябва да се подчертае, че домашното лечение в този случай наистина работи. Според Американското общество за борба с болката (American Pain Society) много от хората, които са с болки в гърба, изпитват по-голямо облекчение от използването на нелекарствени методи отколкото от приема на лекарства. Тези начини са и доброто решение за бременните и кърмещите жени.

Почивка

Когато човек стои или седи дълго време, мускулите на гърба значително се напрягат. Това напрежение е фактор, който усилва и ставната болка. За каквито и конкретни проблеми с гърба да става дума, периодичната почивка предпазва от по-нататъшно пренапрягане и дава време на изморените гръбни мускули да отдъхнат.

Въпреки че може да ви изглежда изкушаващо просто да изтърпите болката или да изчакате напрежението в гърба «просто да спадне», специалистите твърдят, че почивката е най-лесния начин за домашно третиране на болката и важен инструмент за облекчаването й.

Стойка

Начинът, по който човек лежи, седи и стои, може също да предизвика или усили болката в гърба. Американската асоциация по хиропрактика (American Chiropractic Association) акцентира върху факта, че корекцията на стойката на работното място и вкъщи води до облекчение на сковаността, пулсиращите болки и ограничения обем на движение на ставите.

Използвайте възглавнички - за опора на кръста си или стол с ергономичен дизайн, който следва естествените извивки на гръбначния стълб. Нощем спете по гръб или на една страна, но никога по корем, ползвайте средно твърд матрак, който да се нагласи към гърба (а не обратното). При изправена стойка, се старайте да държите бедрата в една равнина, като леко свивате коленете и изпъвате рамената назад.

Ходила

Възможно е болките в гърба да произхождат...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    
 

more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.