zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

5 неща, които е добре да знаем за болките в гърба



5 неща,  които е добре да знаем за болките в гърба

Плюс няколко традиционни начина за облекчаването им.

здраве.bg

Болката в гърба е сред най-често срещаните. Но нейната природа и причините, които я пораждат, могат да са много разнообразни. Също както и начинът, по който този тип болка се проявява при отделните хора.

Лекувана навреме и при съответните мерки за премахване на предпоставките за нея, болката в гърба може да изчезне напълно. В обратния случай тя може да има наистина сериозни и застрашаващи нормалния ни начин на живот последствия.

1. Какво причинява болката в гърба?

Болката в гърба може да е симптом на нещо друго случващо се в организма. Понякога болката в гърба всъщност е отразена болка от някой вътрешен орган - бъбреци, яйчници или пикочен мехур. Прищипан нерв също може да предизвика болка в гърба. Ишиасът е такова притискане на нерв, което води до остра локализирана болка, скованост и изтръпване надолу по крака. Миофациалната болка причинява повишена чувствителност и болезнено усещане в специфични части на гърба по хода на някой периферен нерв. Това състояние поражда и намаление в обема на движение на мускулните групи, които засяга.

2. Кой е изложен на риск?

Повечето хора изпитват болки в гърба за първи път на около 30 или 40-годишна възраст, т.е. с напредване на годините. Тези, които не са физически активни, също са по-податливи - техните гръбни и коремни мускули - тези, които трябва да поддържат гръбнака, са по-слабо развити.

Нездравословното хранене, богато на мазнини, които бързо се превръщат в наднормено тегло или се стига до затлъстяване, е друга възможно причина за поява на болки в гърба.

3. Поработете вуърху мускулите си

Въпреки че упражненията и активният начин на живот могат да ни предпазят от болката в гърба, някои оказващи силно въздействие върху тялото ни дейности, като например бягането, покачват вероятността да се засили дискомфортът в кръста.

И все пак, това не означава да се откажете от упражненията. Тези за коремните и гръбните мускули спомагат за...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.