zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

5 неща, които е добре да знаем за болките в гърба



5 неща,  които е добре да знаем за болките в гърба

Плюс няколко традиционни начина за облекчаването им.

здраве.bg

... развитието и укрепването на съответната мускулна група.

Разтягането на мускулите, особено флексорите на бедрата и ахилесовите сухожилия допринася за потушаване на неприятните усещания.

Освен това правилната техника на вдигане на тежести, при която се използва повече мускулната сила на краката отколкото гърба, както и носенето на колан за кръста (лумбален колан) помагат да се избегне активизирането на болезненото усещане и неговото засилване.

4. Потърсете алтернативна помощ

Хиропрактиката, по-позната у нас като мануална терапия, доказано е от полза - ако болките се дължат на мускулноскелетни проблеми със:
- ставите,
- костите,
- мускулите,
- съединителната тъкан (сухожилия, хрущяли, ставни връзки).

Хиропрактиката е подход, който включва в себе си въздействие върху гръбначните и други стави като раменните, коленните и тазобедрените. Данните показват, че мануалната терапия и конвенционалната медицина са почти еднакво ефективни, когато става въпрос за описаните по-горе видове болки в гърба.

5. Погрижете се за гърба си вкъщи

Поставянето на горещ или студен компрес, както и редуването им, може да е много полезно за облекчаване на болките в гърба. Компресите със студен гел действат най-добре на острата болка, докато за хроничната се препоръчва те да се комбинират с горещи. Но това не е лечение! По този начин само се постига облекчение.

Нестероидните противовъзпалителни лекарства (НСПВС) от типа на аспирин, ибупрофен, диклофенак помагат за свеждане на болката до минимум и за намаляване на евентуалното подуване. Този вид лекарства са обичайният избор за третиране на ненадейни, остри увреждания на гърба и по-специално на кръста.

Внимание! Не бива да се приемат нестероидни противовъзпалителни средства при бременност, опити за забременяване, кърмене или при наскоро претърпяна операция.

Как да облекчим болките в гърба без лекарства

Както причините, така и лечението...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.