zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

За какво подсказват болките в гърбаЗа какво подсказват болките в гърба

От болки в гърба страдат 9 от всеки 10 души, но за съжаление повечето от тях не обръщат навреме внимание на симптомите.

здраве.bg

Често изпитвайки неприятни болки в гърба, се надяваме те да изчезнат от само себе си и не се замисляме върху това, че може би проблемът е по-сериозен и нелекуван ще доведе до тежки последствия.

По данни от медицинската статистика повече от 90% от европейците на възраст над 30 години страдат от болки в гърба, като с възрастта проблемът се влошава - болките стават по-чести и/или все по-интензивни.

Болките в гърба могат да бъдат предизвикани от доста и различни причини. Най-разпространената е преохлаждането, което е характерно не само за студеното време, но и за горещините - когато сме отворили широко прозорците или сме включили климатика.

В такъв случай проблемът може да се разреши чрез използване гел със загряващ ефект, завиване с топло одеяло и лежане в леглото. Но все пак, ако постоянно работите при подобни условия, трябва да се замислите за мерки, които трайно биха решили проблема.

Те могат да помогнат и при болки, предизвикани от миозит на мускулите - възпаление, което може да бъде предизвикано не само от преохлаждане, но и от инфекциозни и паразитни заболявания, прекалено голямо напрежение и токсично въздействие.

Освен от затопляне, за да се справите с неприятните усещания, често се налага и употребата на противовъзпалителни и обезболяващи препарати, тъй като интензивността на болката е доста голяма.

Без болкоуспокояващи няма да се справите и с лумбагото – остра кратковременна болка в областта на в кръста, която често се предава и върху крака. Тази болка като правило се появява след вдигането на тежко или при резки движения и е първият признак за появата на радикулит.

Следващият етап от заболяването е дисковата херния, която се проявява с постоянни болки в кръста, засилващи се при ходене и дори при най-малкото движение.

Как да се справим с болките

Лечението на гърба трябва да започне още при първите тревожни симптоми. Бездействието може да доведе до сериозни последствия и тогава се налага хоспитализация...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    заболявания    
 

more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.