zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да пазим сърцето си независимо от възрастта



Как да пазим сърцето си независимо от възрастта

Скритите рискове и съвети за всяко десетилетие.

здраве.bg

... маточни фиброми), избираха лекарите да извадят яйчниците им заедно с матката - като предпазна мярка срещу рак на яйчниците. Но вече има добра причина да премислите това решение – скорошно изследване, проведено с почти 30000 жени, сочи, че при тези участнички, на които преди 50-годишна възраст са извадени и двата яйчника и които никога не са използвали терапия, включваща естроген, имат с 98% по-висок риск от сърдечни заболявания в сравнение с жените, които са запазили яйчниците си. Този орган продължава да отделя малки количества хормони години наред след естествената менопауза, като по този начин предпазва от сърдечни заболявания и удар. Съхраняването на сърцето е далеч по-важно от риска (според статистиката 1%!) от рак на яйчниците. Изключение прави, ако имате роднина – майка, сестра, баба, леля или братовчедка – която е имала рак на яйчниците или на гърдата, особено в периода преди менопаузата.

- Калциране на гърдите. Ако мамограмата ви покаже частички калций, натрупани в артериите на гърдите, не е нужно да се притеснявате за рак, но трябва да обръщате повече внимание на здравето на сърцето и кръвоносната система – рискът от сърдечни заболявания в такова състояние е около 3 пъти по-голям в сравнение с жените без такива натрупвания. Не разчитайте лекарят да ви предупреди – дори калциранията да се виждат на доклада от мамограмата, лекарят ви може и да не ги спомене, особено ако не са ракови. Но не трябва да пропускате шанса да получите тази може по-късно да се окаже животоспасяваща информация – попитайте дали са забелязани калцирания в кръвоносните съдове и, ако да, дали сърцето ви се нуждае от допълнителен преглед.

Списък за проверка

- рутинни щателни прегледи – следвайте графика от предишната възрастова група;
- глюкоза – проверявайте я на всеки 3 години като започнете от 45-годишна възраст;
- “оценка на глобалния риск” – определя шансовете да получите сърдечна недостатъчност през следващите 10 години. Повтаряйте теста на всеки 5 години.

50-те:...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    изследвания    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.