zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да пазим сърцето си независимо от възрастта



Как да пазим сърцето си независимо от възрастта

Скритите рискове и съвети за всяко десетилетие.

здраве.bg

...

Какво можете да направите? Поддържайте нормално тегло и планирайте заедно с лекаря си по-чести прегледи за потенциални проблеми със сърцето.

- Недостиг на витамин D. Мащабно финландско проучване при хора на възраст над 30 години с ниско ниво на витамин D, е установен с около 25% повишен риск от смърт поради сърдечносъдово заболяване отколкото при хората с нормално ниво на витамина. Витамин D поддържа здрави и гъвкави мускулните клетки, изграждащи стените на артериите, като по този начин помага за поддържането на добър кръвен поток към мозъка и сърцето. Според статистиката само 23% от хората имат достатъчни нива на витамин D. Въпреки че специалистите все още не са единодушни кое е идеалното количество, то трябва приблизително да се равнява на 30 нанограма на милиметър. Що се отнася до хранителните добавки се препоръчват 200 IU витамин D на ден за хора на 19 до 50 години, 400 IU за хора на възраст между 51 и 70 и 600 IU за тези над 70 години, но все повече експерти са на мнение, че 1000 IU са по-скоро количеството, което наистина е необходимо.

Списък за проверка

Започнете да се наблюдавате и не пренебрегвайте годишните прегледи и изследвания. А ако рискът от сърдечни заболявания при вас е по-висок, се допитайте до лекаря си за по-специални индикатори освен:

- кръвно налягане, пулс, обиколка на талията и маса на тялото – изследвайте на всеки две години;
- фамилна история;
- холестерол – изследвайте на всеки пет години.

40-те: Движете се!

Да, дните ви може би минават, като най-голямото упражнение, което правите, е да преместите крака си от газта до спирачката. Дори и да не сте постоянно зад волана, може да ви е трудно да вместите упражненията между работата, грижите за застаряващите си родители и отделянето на време за семейството. Но упражненията стават особено важни през тези години – те противодействат на забавянето на метаболизма, което започва през 40-те, и ви помагат да избегнете напълняването.

Уви, упражненията няма задължително...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    изследвания    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.