zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да пазим сърцето си независимо от възрастта



Как да пазим сърцето си независимо от възрастта

Скритите рискове и съвети за всяко десетилетие.

здраве.bg

... видове противозачатъчни (с по-малки дози хормони) са по-безопасни, макар че още няма достатъчно данни, които да потвърдят това на 100%. Но, докато не са се проявили тези рискови фактори за сърдечни проблеми, можете да пиете орални контрацептиви, докато станете на 50 или докато навлезете в менопаузата.

Изненадващи скрити рискове

- Пропуснат цикъл. Почти на всеки му се случва цикълът да пропусне от време на време, но при жените, при които това става редовно на възраст до 35 години, е налице с до 50% по-голям риск от евентуален инфаркт. Това, предполага се, се дължи на факта, че нередовният цикъл често се свързва с прекалената пълнота. Също така той може да е знак за поликистозен синдром на яйчниците – често срещано хормонално разстройство, което повишава риска от висок холестерол, високо кръвно и диабет, както и от безплодие и акне. Медикаментите и отслабването (ако е необходимо такова) могат да понижат рисковете или поне да държат симптомите под контрол. И все пак е препоръчително за жените с поликистозен синдром на яйчниците да правят всяка година изследвания на холестерола и кръвната си захар.

- Високо кръвно налягане по време на бременност. Не е нужно да имате диабет на бременността – дори съвсем леките проблеми могат да представляват риск за сърцето. Изследване, проведено в Университета на Торонто, е установило, че жените, които имат негативен резултат на предварителния тест за глюкоза (който рутинно се прави по време на бременност), имат с до 19% повишен риск от поява на сърдечно заболяване през следващите 12 години. Този риск остава дори и ако те преминат втория окончателен тест и нямат съответното заболяване. При жените, които след втория тест се установи, че имат диабет на бременността, рисковете за сърдечни проблеми нарастват до 66%. При вариантът с позитивен предварителен и негативен окончателен тест, тези резултати могат да са индикация, че артериите и способността на тялото да контролира глюкозата не са толкова добре, колкото трябва.

Какво...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    изследвания    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.