zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да пазим сърцето си независимо от възрастта



Как да пазим сърцето си независимо от възрастта

Скритите рискове и съвети за всяко десетилетие.

здраве.bg

... да доведат до драстично намаляване на килограмите, но пък са ключът към това да поддържате линията си и могат да са достатъчни за предпазване на сърцето. Изследване, проведено в Университета на Северна Каролина, САЩ е установило, че при хората с наднормено тегло, които поддържат теглото си и не наддават повече от 2-3 кг за 15 години, е по-малко вероятно да претърпят нездравословни промени в нивата на глюкозата, холестерола и кръвното налягане.

Може да имате чудесни намерения, но, ако сте като повечето хора, няма да ги реализирате напълно. Най-добрият начин е да си намерите някоя рутинна дейност, която ви харесва и която пасва на всекидневните ви ангажименти.

Необходими ли са ви специални изследвания и тестове? Все повече и повече лекари започват да използват високотехнологични скенери, за да открият новите рискови маркери на сърдечните заболявания. Но според един скорошен анализ почти няма доказателства, че това подобрява лечението, а и някои от тестовете са потенциално вредни. Например електронно-лъчевата компютърна томография (EBCT) – скенер, който установява натрупванията на калций в артериите – излага тялото на радиация, равняваща се на 10 рентгенови снимки на гръдния кош. Според експертите, като цяло този тип тестове трябва да избягват , докато не се появят повече доказателства, че от тях всъщност има повече полза отколкото вреда. Но това не означава, че не трябва да си правите никакви изследвания, особено, ако сте изложени на ровишен риск. Една стресова ехокардиограма ще даде ключова информация за това колко здраво е сърцето ви.

На всеки пет години трябва да се прави и т.нар. “оценка на глобалния риск”. Това е математическа формула, използвана за пресмятане на риска от сърдечна недостатъчност през следващите 10 години. Тя е базирана на фактори като възраст, кръвно налягане, ниво на холестерол, диабет и други.

Изненадващи скрити рискове

- Хистеректомия. До скоро жените, претърпели тази операция поради някакъв проблем (като например маточни...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    изследвания    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.