zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да пазим сърцето си независимо от възрастта



Как да пазим сърцето си независимо от възрастта

Скритите рискове и съвети за всяко десетилетие.

здраве.bg

... Разчитайте правилно симптомите!

Въпреки че преходът през менопаузата може да е труден, хормоналният “мир”, който откривате след това е много приятен. Но има и нещо неприятно – рискът от сърдечни заболявания нараства 2-3 пъти. Това може да е в следствие отчасти на загубената защита чрез естествения естроген, но от друга страна и на възрастта и другите рискови фактори, които идват с нея. Време е да се научите какво е усещането, когато човек получи сърдечен пристъп. Жените често закъсняват да звъннат на бърза помощ, защото не са сигурни дали симптомите сигнализират за сърдечна недостатъчност. А колебанието може да ви струва живота! Освен класическите предупредителни знаци – болка в гърдите, обхващаща и челюстта, врата и рамената – внимавайте и за онези по-неуловими симптоми, които могат да станат по-интензивни в продължение на дни или седмици: необичайно изтощение, гадене, замаяност, затруднено дишане, тежест в гърдите или болка в горната част на корема.

Трябва ли да започнете да взимате аспирин? Ако сте под55 и никога не сте имали удар или сърдечна криза, не е необходимо. Дори аспиринът, който е специално произведен, за да щади червата, повишава риска от животозастрашаващо гастроинтестинално кървене до 4 пъти. Но, ако сте на възраст над 55, когато сърдечните кризи и ударите са далеч по-често срещани, един аспирин на ден може да е от полза. Но преди това поговорете с лекаря си - за да прецените плюсовете и минусите.

Изненадващи скрити рискове

- Самотата. Ако празната къща или ранното пенсиониране ви карат да се чувствате изолирани, евентуалната сърдечна болка може да е повече от емоционална. В изследване, продължило 19 години, е установено, че самотните жени имат повишен с около 75% риск от развитие на сърдечни заболявания. Връзката: постоянната самота, както и стресът, може да предизвика възпалителни и хормонални промени, които допринасят за възникването на сърдечносъдовите заболявания. Самотата може да доведе и до нездравословни навици, които съответно...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    изследвания    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.