zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Най-големите постижения на медицината за 2009-та



Най-големите постижения на медицината за 2009-та

4 декември 2009, здраве.bg

... имунитет

Важно научно откритие: нова техника за ваксиниране

Учените от изследователския институт Скрипс (Scripps) съобщават, че са изобретили техника за ваксиниране, която произвежда имунен отговор, използвайки проектирани химични реакции вместо пасивните микроби или други агенти, предизвикващи заболявания.

За в бъдеще това може да означава, че новите ваксини ще действат почти мигновено (вместо след седмици, както е в момента с повечето от тях - първо инжектираният химикал инструктира имунната система за борба, след това специално предназначени молекули се свързват с определена цел и казват на съответните клетки къде да атакуват). Според специалистите възможността за изглаждане на незабавен имунитет ще има особено голяма роля за овладяването на случаи като настоящата грипна пандемия.

8. Лечение за най-смъртоносните видове рак

Важно научно откритие: PARP инхибитори

Новият клас лекарства - PARP инхибитори, блокира специфични ензими в раковите клетки, които успяват да възстановят правилната си ДНК-структура.

Какво означава това на практика? Раковите клетки, които не могат да възстановят нанесените щети върху тяхнотоДНК (вкл. причинените от химиотерапията), умират по-лесно. В различни изследвания PARP инхибиторите вече са се доказали като ефективни срещу агресивните, трудни за лечение случаи на рак на гърдата – включително генетичните заболявания и туморите, които устояват на химиотерапията.

Според специалистите е особено важно, че, когато се комбинира с химиотерапия, PARP лечението обичайно добавя малко странични ефекти, защото нормалните клетки остават здрави, използвайки други възстановяващи ензими (които при раковите клетки липсват). Това е изцяло нов подход за успешна борба с някои от най-тежките заболявания и показва потенциал да спаси десетки хиляди болни.

9. Лечение на рак чрез ваксини

Важно научно откритие: ваксина срещу меланома

В тазгодишно...

 
 
Още по темите:
заболявания    лекарства    изследвания    превенция    любопитно    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.