zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Най-големите постижения на медицината за 2009-та



Най-големите постижения на медицината за 2009-та

4 декември 2009, здраве.bg

... черво с около 50%.

Затова все повече специалисти са на мнение, че физическите упражнения са потенциално оръжие срещу заболяването и преди, и след диагностицирането.

2. Понижаване на риска от удар

Важно научно откритие: новото лекарство дабигатран

Десетилетия наред предпочитаният при лечение на хора с висок риск от удар антикоагулант е варфарин (warfarin - лекарство, чието действие се налага лекарите трябва да следят внимателно – често с ежеседмични изследвания – защото то взаимодейства активно с други медикаменти и повишава риска от кървене). На хоризонта вече се задава нов обещаващ препарат – дабигатран. Засега то показва по-добри качества отколкото варфарина - предпазва по-успешно от удар с по-малко опасност от кървене. Това показват данните от изследване, проведено с 18113 доброволци с атриална фибрилация - ключов рисков фактор за удар.

Изследването, публикувано в изданието New England Journal of Medicine, отбелязва първия път за повече от 50 години, в който е открит нов антикоагулант, смятан за по-ефективен от “вече съществуващия златен стандарт”. Специалистите определят това като тройна победа - защото новото лекарство е и по-лесно за употреба, не взаимодейства с толкова много други медикаменти (т.е. няма нужда така често да се правят изследвания и да се регулира дозата). Дабигатран вече е достъпен в Канада и доста страни в Европа (вкл. България), очаква се одобрение от FDA и за САЩ.

3. Защитата срещу ХИВ

Важно научно откритие: нова обещаваща разработка на ваксина

Американски изследователи откриха две нови антитела – произвеждани от малко пациенти – които могат да се използват за разработката на ваксина срещу ХИВ. Тъй като новите антитела са “широко неутрализиращи”, те действат срещу много различни видове на смъртоносния вирус.

На науката са известни още четири други широко неутрализиращи антитела, но новите изглеждат по-ефикасни, защото действат по-бързо и са...

 
 
Още по темите:
заболявания    лекарства    изследвания    превенция    любопитно    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.