zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Най-големите постижения на медицината за 2009-та



Най-големите постижения на медицината за 2009-та

4 декември 2009, здраве.bg

... и са първите, които са изолирани от пациенти в развиващия се свят (където са 95% от новите случаи на СПИН). Изследователите вече работят върху създаването на активна съставка, която ще стане основа на ваксината, чиято цел ще е да се стимулира производството в тялото на тези антитела.

4. Предпазване от високо рискова сърдечна недостатъчност

Важно научно откритие: омега-3 мастните киселини като лекарство

Омега-3 мастните киселини в много държави вече не са хранителна добавка, а медикаменти срещу сърдечни заболявания – след съответни подобрения във формулата и тестове върху достатъчен брой доброволци. На практика това се изразява в 3 до 4 пъти повече EPA и DHA (съставките на Омега-3) в таблетките отколкото съдържат капсулите рибено масло. Медикаментът се препоръчва за третиране на високите нива на холестерол (триглицеридите) в кръвта.

Преглед на 4-те основни изследвания от 2009 г. показва, че омега-3 мастните киселини успешно помагат да се лекуват пациентите с най-висок риск от сърдечни заболявания – тези, които са имали сърдечна недостатъчност или са прекарали инфаркт.

В същия преглед е установено, че EPA и DHA понижават риска от атриална фибрилация и атеросклероза. Все още обаче много малко специалисти знаят и прилагат омега-3 мастните киселини за предпазване и лечение на сърдечносъдови заболявания. Препоръката на изследователите са за 800 до 1000 мг от комбинирани EPA и DHA на ден за пациенти със сърдечни проблеми – количество, което много експерти сега препоръчват и за здравите хора (като хранителна добавка).

5. Предсказване на сърдечна недостатъчност и удар

Важно научно откритие: Endo-PAT устройството.

Хората с високо кръвно или повишен холестерол са със съответен риск от сърдечна недостатъчност, но досега лекарите не разполагаха с точен метод да определят най-рисковата група. Сега, едно устройство, което се прикрепя към пръста, може да тества и покаже липсата на еластичност на кръвоносните съдове (състояние, известно...

 
 
Още по темите:
заболявания    лекарства    изследвания    превенция    любопитно    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.