zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Най-големите постижения на медицината за 2009-та



Най-големите постижения на медицината за 2009-та

4 декември 2009, здраве.bg

... , известно на медицински език като ендотелиална дисфункция. Ниският показател е по-ясно предупреждение (от обичайните рискови фактори), защото доказва, че сърдечносъдовото заболяване вече е налице. Но открито в по-ранен стадия (благодарение на новия уред), то може по-лесно да бъде контролирано.

Устройството, наречено Endo-PAT е одобрено още от 2003 г., но завършилото тази година 8-годишно изследване доказва, че половината от хората, чиито показатели свидетелствали за ендотелиална дисфункция, продължавали да получават удар или сърдечна недостатъчност въпреки взетите други мерки (без да бъде правен тест с новия апарат). Вече е достъпта и втора подобна система, наречена VENDYS. Все повече специалисти убедено твърдят, че това е един изключително важен тест (особено за жените, които са по-предразположени към ендотелиална дисфункция без други рискови фактори).

6. Значим напредък в откриването на лекарство срещу болестта на Алцхаймер

Важно научно откритие: нов лесен кожен тест

Благонадежден тест за диагностициране болестта на Алцхаймер никога не е съществувал, но през 2009 г. американски лаборатории показаха, че са преодолели тази бариера. Нов метод на анализиране на снимките от ядрено-магнитен резонанс определят промените в мозъка с изключителна прецизност - до 80%. Вече е създаден и кръвен тест.

Но най-точната и обещаваща нова техника е кожен тест, създаден в Института по неврология към Университета на Западна Вирджиния. С убождане на пръста този метод открива съответните ензими, свързани с проблемите в паметта в резултат на заболяването. Резултатите от теста показват 98% точност.

Друг забележителен пробив в областта е откритието, че ниските дози от медикамента за химиотерапия бриостатин могат да реактивират съответните ензими. “В действителност това значи, че можем да свързваме отново мозъчните връзки и да възстановяваме паметта”, смятат откривателите на метода. Клиничните опити с хора ще започнат през 2010 г..

7. Ускоряване на незабавния...

 
 
Още по темите:
заболявания    лекарства    изследвания    превенция    любопитно    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.