zdrave.bg
Артрит и артроза
»ревматизъм
ревматизъмОсобена група възпалителни ставни заболявания са т.нар. реактивни артрити. Те се причиняват от инфекция, но инфекциозният причинител не се установява в ставите. Най-често тези артрити се развиват след инфекция на
• пикочо-половата система,
• чревния тракт,
• носоглътката и горните дихателни пътища.

Като самостоятелни болести в тази група могат да се посочат ревматизма и синдрома на Райтер.

Наричан още болест на Буйо-Соколски, ревматизмът представлява инфекциозно-алергично възпалително заболяване, засягащо съединителната тъкан, с предимно засягане на сърцето, ставите и централната нервна система. Болестта започва остро или протича хронично с периоди на изостряне.

Обикновено след преболедуване от ревматизъм се развиват сърдечни пороци, наречени ревматични.

Най-често от ревматизъм боледуват деца и млади хора. Честотата на заболяването е 1-2%.

Ревматичната болест е последица от инфекция, причинена от стрептококови бактерии. Най-често стрептококите се заселват и развиват в носоглътката, като причиняват ангина, синуит, скарлатина. Около 3% от преболедувалите от стрептококова инфекция заболяват след това от ревматизъм.

Решаваща роля за поява и развитие на ревматичната болест има повишената чувствителност на организма и имунната му система към стрептококите - те предизвикват ревматично заболяване само когато организмът стане свръхчувствителен към тях.

Съществуват данни, че в някои случаи ревматизмът се предизвиква от вируси (вирусна инфекция). Като общи предразполагащи фактори се сочат
• простуда,
• влага,
• студ,
• недохранване.

Стрептококите (особено т.нар. бета-хемолитични) съдържат по своята повърхност специфичен белтък. В резултат на имунна реакция между него и антителата в организма се развива тежко увреждане на съединителната тъкан, което засяга сърцето, централната нервна система, ставите на ръцете и краката.

Средната продължителост на ревматичния пристъп е между...




 
изпишете търсеното на латиница
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.