zdrave.bg
Артрит и артроза
»травмен артрит
травмен артритТравмен артрит се развива след закрито или открито травмено увреждане на ставите. Той бива гноен и серозен.

Гнойният артрит се причинява най-често от дълбоко нараняване на ставата с остър предмет. Опасни са убожданията с игли, ножици, гвоздей, тъй като входната врата е малка и може дори да остане незаболязана. Такъв артрит се развива също чрез пренасяне на инфекция по съседство или от друго гнойно огнище в организма.

Заболяването започва скоро след травмата. Ставата и околните тъкани се подуват, а кожата над тях се опъва и става лъскава. Натискът и най-малкото движение в ставата са болезнени. Крайникът заема принудително сгънато положение. Телесната температура се покачва, настъпват разтрисания и обилни изпотявания. Гнойното възпаление обхваща ставния хрущял и съставните кости. Лечението е оперативно и по спешност .

Серозният артрит представлява възпаление на синовиалната обвивка (синовиит) с отделяне на серозен секрет в ставата. Болестта протича с леко подуване на ставата и умерено ограничаване на движенията в нея. При по-тежки случаи възпалението обхваща всички съставни части и тъкани.

Лечението се състои в покой и приложение на антибиотици. Ако е необходимо, може да се пристъпи към ставни пункции или оперативна намеса.

Прогнозата на гнойния артрит е сериозна поради тежкото протичане и честите усложнения. Нерядко последица от болестта е трайното обездвижване на ставата. Прогнозата на серозния артрит е благоприятна. При ранно лечение и добра рехабилитация настъпва пълно оздравяване и възстановяване на ставната подвижност.
следва: ревматизъм

 
изпишете търсеното на латиница
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.