zdrave.bg
Артрит и артроза
»травмен артрит
травмен артритТравмен артрит се развива след закрито или открито травмено увреждане на ставите. Той бива гноен и серозен.

Гнойният артрит се причинява най-често от дълбоко нараняване на ставата с остър предмет. Опасни са убожданията с игли, ножици, гвоздей, тъй като входната врата е малка и може дори да остане незаболязана. Такъв артрит се развива също чрез пренасяне на инфекция по съседство или от друго гнойно огнище в организма.

Заболяването започва скоро след травмата. Ставата и околните тъкани се подуват, а кожата над тях се опъва и става лъскава. Натискът и най-малкото движение в ставата са болезнени. Крайникът заема принудително сгънато положение. Телесната температура се покачва, настъпват разтрисания и обилни изпотявания. Гнойното възпаление обхваща ставния хрущял и съставните кости. Лечението е оперативно и по спешност .

Серозният артрит представлява възпаление на синовиалната обвивка (синовиит) с отделяне на серозен секрет в ставата. Болестта протича с леко подуване на ставата и умерено ограничаване на движенията в нея. При по-тежки случаи възпалението обхваща всички съставни части и тъкани.

Лечението се състои в покой и приложение на антибиотици. Ако е необходимо, може да се пристъпи към ставни пункции или оперативна намеса.

Прогнозата на гнойния артрит е сериозна поради тежкото протичане и честите усложнения. Нерядко последица от болестта е трайното обездвижване на ставата. Прогнозата на серозния артрит е благоприятна. При ранно лечение и добра рехабилитация настъпва пълно оздравяване и възстановяване на ставната подвижност.




следва: ревматизъм

 
изпишете търсеното на латиница
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.