zdrave.bg
Артрит и артроза
»редки заболявания, водещи до артрит
редки заболявания, водещи до артритВнимание заслужават и някои по-редки заболявания като
• хемофилия,
• псориазис,
• гонорея и
• туберкулоза,
които също засягат ставите.

Хемофилията е наследствено заболяване, от което боледуват мъжете, а жените се носители на гена. При хемофилия в кръвта липсват или са в намалено количество определени белтъци, известни като фактори на кръвосъсирването. Те са отговорни за нормалното съсирване на кръвта и тяхната липса води до кръвоизливи в различни органи, включително и в ставите, като обикновено се засягат големите (колене, глезени, лакти).


Ставите са топли, подути и много болезнени. Тези процеси се наблюдават след травми в областта на ставите. Поради липса на кръвосъсирване кръвта се излива в ставата и кръвотечението спира едва когато налягането в ставата стане по-голямо от това в кръвоносните съдове. С времето хрущялът на ставата се разрушава и ставата се обездвижва. Лечението налага спешно да се направи вливане на липсващите белтъци, за да спре кървенето. След това се евакуира кръвта от засегнатата става. Дават се и аналгетици и НСПВС.

Псориазисът е кожно заболяване, което обаче може да засегне и ставите. Това става в 3 до 13% от случаите, при които се развива хроничен артрит. Кожните промени най-често предхождат артрита, но е възможно и едновременното им развитие. В 15% от болните артритът може да е първата проява на болестта - е в различни части на тялото. В едни случаи се засяга гръбначният стълб (псориатичен спондилит), а в други се наблюдава артрит на периферните стави (глезени, китки). При някои болни се засягат както периферните стави, така и ставите на гръбначния стълб.

В леките случаи и когато в процеса са ангажирани отделни стави лечението с нестероидни протвовъзпалителни средства е с добър ефект. При по-тежките случаи се използват специфични медикаменти. Прогнозата на псориатичния артрит е относително благоприятна, когато са засегнати единични стави и когато заболяването протича на пристъпи. Когато има тежък артрит...




 
изпишете търсеното на латиница
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.