zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Любовта наистина е сляпа!



Любовта наистина е сляпа!

здраве.bg

Влюбените хора изгубват способността си да критикуват своите партньори т.е. не могат да виждат техните недостатъци, а това потвърждава известната поговорка, че “любовта е сляпа”.

Според Мара Дирсен, невробиолог в Центъра по геномна регулация в Барселона, и при майчинската, и при романтичната любов се активизират едни и същи участъци от мозъка. Интересно е, че и двата вида любов “отключват” тази зона от мозъка, която отговаря за социалните съждения и оценката на хората. По този начин се потиска способността да се критикуват любимите същества - черта, присъща както на хората, така и на много от животните.

Изследванията, които много години се провеждат с цел изучаване на новите факти за сферата на любовта, помагат да си отговорим на въпросите какво става вътре в нас, когато се влюбим, какво се извършва в мозъка ни или защо изпитваме или не изпитваме сексуално влечение.

В речника на Испанската кралска академия любовта се определя като “интензивно чувство на човешко същество, което отблъснато от собствената си недостатъчност, изпитва потребност и се стреми към среща и единение с друго същество”. Според Мара Дирсен, любовта е нещо далеч по-просто - “Химична зависимост между двама души”.

Изследователката - автор на статия в испанския вестник El Pais смята,че в случай на истинска влюбеност съществуват в една или друга степен редица общи обстоятелства - например физическо влечение, сексуален глад, афект или продължителна привързаност. Тези чувства влекат след себе си цял комплекс от химични реакции, произвеждащи вещества като допамин, който е отговорен за привлекателността или серототин, който предизвиква натрапчивите мисли.

Анализът на мозъчната дейност, извършен от Дирсен, показва, че мозъкът на мъжете и жените функционира по различен начин, когато става дума за любов и че различните степени на сексуалната привлекателност си имат своето съвсем научно обяснение.

“Оказва се, че съществуват различия между половете, в смисъл че мъжът е по-сексуален, той...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.