zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Не прекалявайте с чистотата



Не прекалявайте с чистотата

Прекомерните грижи правят организма по-податлив на инфекции и намаляват имунитета.

здраве.bg

Всички, които са убедени, че чистотата е непременен залог за здраве, са доста придирчиви в избора си на антибактериални сапуни, шампоани против пърхот и т.н. Полезно ли е обаче да сме толкова чисти? Дерматолозите смятат, че както във всичко в живота и в преследването на личната хигиена трябва да има мярка.

Оказва се, чистейки се до блясък, ние нарушаваме естествената микрофлора на кожата и по този начин провокираме заболяванията.

Най-разпространената грешка, която правят хората, е всекидневното използване на антибактериален сапун. Неговата употреба е уместна при наличието на драскотини или рани, но постоянното му използване води до унищожаване на естествения микробен фон и кожата става лесно уязвима за инфекциите.

Микроорганизмите върху кожата не просто живеят своя живот, а си взаимодействат помежду си – в синхрон или в борба. И когато ние изкуствено унищожаваме по-голямата част от тях, всъщност заместваме естествения подбор, т.е. останалите най-силни микроби при липсата на противодействие стават по-опасни.

Освен това “външните неканени гости”, които не срещат никаква съпротива от измитите от нас “защитници”, лесно проникват в кожата. Това става например и при всекидневната употреба на средства против пъпки, които правят кожата още по-плътна.

Друга разпространена грешка е използването на неподходящи средства за кожата. Например гел за лице с фактор рН 5,5. Наистина нивото на киселинност на здравата кожа действително е такова, но колко от нас могат да са сигурни, че кожата им е абсолютно здрава...

Дори малката пъпка говори за обратното. В различните си участъци кожата има различен рН-фактор и съответно трябва да се полагат различни грижи, с различни средства. Затова - избирайте внимателно средствата за грижа за кожата и наблюдавайте нейната реакция на лосиона или гела.

Много хора в стремежа си да забравят за пърхота постоянно си мият косата с шампоан против пърхот. Но организмът свиква с този редовен “допинг” и се отпуска... В резултат...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    хигиена    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.