zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Силата на имунитета зависи най-вече от храненето до 12-14 г.



Силата на имунитета зависи най-вече от храненето до 12-14 г.

Кърменето е добре да продължава поне 1 година, съветват специалистите.

здраве.bg, последна редакция 16 септември 2010 г.

Преди 15-ина години в медицината се появи понятието “имунно хранене” и изследователите започнаха да изучават влиянието на различните продукти върху работата на защитната система на организма. Тъй като нашият имунитет започва да се формира още в утробата на майката и окончателно съзрява до 12-14-та ни година, логично бе да се направи и изводът, че неговата сила зависи от храненето именно през този период.

Когато детето се ражда, практически то има стерилни черва и от храната през първите часове, дни и месеци от живота му зависи неговият имунитет. Именно в червата се намира бариерата, възпрепятстваща проникването на вирусите, гъбичките и паразитите. Полезните бактерии изпълняват защитна функция и ако те са достатъчно, потискат вредната флора.

Първото заселване на бактерии става по време на самото раждане чрез родовите пътища. Затова е много важно в този период жената да бъде здрава. Полезните бактерии попадат в организма на детето заедно с кърмата. Тя съдържа пребиотици – вещества, способстващи за развитието на собствена микрофлора в червата на детето. Няколко капки кърма веднага след раждането са своеобразно ваксиниране срещу инфекциите и вирусите.

Идеалният вариант е детето да получава кърма през цялата първа година от живота си. Педиатрите съветват поне до 6-месечна възраст детето да не се дохранва и да не му се дава дори вода, защото то получава всичко необходимо чрез кърмата. Въвеждането на други продукти в храненето може да предизвика проблеми с лактацията.

Съвременните темпове на живот често не позволяват на жената да запази лактацията в продължение на година. Майката е принудена да се върне на работа и оставя детето на грижите на други. Понякога тя може да прекрати кърменето и поради заболяване.

Изкуственото хранене трябва да бъде избрано от педиатрите. То трябва да дава на детето необходимите вещества, в това число и тези, които са необходими за заселването на червата с полезна микрофлора.

За съжаление, често майките...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
деца    превенция    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.