zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Какаото може да предпазва от инсулт и диабетКакаото може да предпазва от инсулт и диабет

Това показва любопитно изследване, което може да се окаже изключително важно за науката.

здраве.bg

Съдържащият се в какаото флавоноид епикатехин може да избави човечеството от най-разпространените в западния свят заболявания: инсулт, сърдечна недостатъчност, рак и диабет.

Това е становището на група американски учени. Според данните, публикувани в списание Chemistry&Industry и коментирани от ръководителя на екипа проф. Норман Холенберг от Харвардското медицинско училище (Harvard
Medical School
), за панамската народност куна, чиито представители изпиват седмично повече от 40 чаши натурално какао (съдържащо висок процент епикатехин), рискът от развитие на тези заболявания е по-малко от 10%.

Даниел Фебрикант, експерт по храненето и вицепрезидент на Natural
Products Association
оценява получените резултати като впечатляващи и смята, че те могат да преосмислят понятието “витамини”: “Днес науката признава 13 основни витамини, но епикатехинът не е сред тях, тъй като не съответства на традиционното понятия за витамин като вещество важно за нормалното функциониране и растежа на клетките, чийто недостиг води до заболявания”.

Той подчертава още, че “връзката между високото потребление на епикатехин и намаляването на риска от посочените заболявания е толкова поразителна, че се нуждае от допълнителни изследвания. Възможно е тези болести да възникват в следствие именно на недостига на епикатехин”, отбелязва Фебрикант.
Същевременно в статията се отбелязва важния факт, че производителите на какао извличат епикатехина от състава на продукта поради неговия горчив вкус.

Разширяването на представата за витамините може да даде на фармацевтичните компании шанс да обогатят своя асортимент и да пуснат в продажба капсули епикатехин, който се съдържа още и в чая, виното, шоколада и някои плодове и зеленчуци.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    хранене и диети    aлтернативи    заболявания    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.