zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Щитовидната жлеза: 10 маски на един и същ проблем



Щитовидната жлеза: 10 маски на един и същ проблем

Щитовидната жлеза е важен хормонален орган в човешкото тяло. (фото: A.D.A.M.)

Базедовата болест не е сред най-лесните за диагностициране .

здраве.bg

Не сме болни, но не се чувстваме и добре: често настиваме или страдаме от стомашни проблеми. А причината е една – нарушение на функциите на щитовидната жлеза. Нейната активност и съответно нивото на хормоните в кръвта могат както да се намаляват, така и да се повишават.

Щитовидната жлеза е важен хормонален орган, който регулира обмяната на веществата, топлообмена, работата на нервната система и т.н. Нарушенията в работата й са обусловени не само генетично - те могат да се “отключат” и от фактори на външната среда: стрес, инфекции, загар, недостиг на йод и други. Методите на лечение са различни в зависимост от “маските”, зад които често се скрива болестта.

Ако хормоните са малко...

1. Цветът на кожата
Ако кожата ви е станала жълтеникава или с прасковен цвят, първото което ще си помислите, е, че това е жълтеница. Понякога лекарите поставят диагнозата “хепатит”, забравяйки, че този цвят на кожата е характерен и при недостатъчна функция на щитовидната жлеза – хипотиреоза. Недостигът на нейните хормони в кръвта нарушава превръщането на жълтия пигмент на каротина във витамин А, което се извършва в организма на здравия човек.

2. Склонност към запек
Можете да си мислите, че имате проблеми с храносмилането, но това също така може да бъде признак на хипотиреоза. Камъните в жлъчката са една от характерните “маски” за недостига на хормони в щитовидната жлеза.

3. Наболява ви сърцето
Недостигът на хормони влияе на работата на сърцето и може да предизвика забавяна на сърдечния ритъм (под 60 удара в минута), сърдечна недостатъчност, понижено или повишено кръвно налягане. Хипотиреозата често е съпроводена от недостиг на желязо и фолиева киселина.

4. Имате наднормено тегло
Ако отслабвате трудно дори когато спазвате строга диета, задължително проверете щитовидната си жлеза. Недостигът на хормони нарушава обмяната на веществата – в кръвта се натрупва наднормено количество холестерол и затова се увеличава риска от атеросклероза и...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    заболявания    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.